Gyász: Két napon belül hunyt el a kajak-kenu edző és felesége

Kemény László 95, míg Róka Mária életének 81. évében hunyt el.


Az MKKSZ írását változtatás nélkül közöljük. 

"Az edzői munkát főállásom mellett végeztem, időt és energiát nem sajnálva. Üzemvezetői beosztásomból mentem nyugdíjba 61 év munkaviszony után." - mondta egyszer Kemény László. Ez a néhány mondat mindent elmond arról, micsoda alázattal szerette a kajak-kenu sportot és versenyzőit.

Szinte teljes pályafutását a Ganz-Mávag színeiben töltötte előbb versenyzőként, majd edzőként. A 60-as évek elején a későbbi kétszeres olimpiai ezüst- és egyszeres bronzérmes, világbajnok Pfeffer Anna nevelőedzője volt. Egykori tanítványa egy korábbi interjúban elmondta, gyakorlatilag Kemény Lászlónak köszönheti, hogy annak idején fiatalon nem hagyott fel a versenyzéssel.

„Nagyon jó edzőhöz kerültem, de ennek ellenére is vonakodtam megadni magam a sorsomnak. Gyakran nem mentem edzésre, vagy „félidőben” érkeztem. Végül azzal fogott meg, hogy egy alkalommal elém tette a jegyzetét, amelyben ott éktelenkedtek a sorozatos hiányzásaim. Ettől kezdve minden edzésen jelen voltam, és keményen dolgoztam.” - emlékezett vissza Pfeffer Anna.

Szívéhez legközelebb álló tanítványa azonban felesége Róka Mária volt, aki az 1964-es tokiói olimpián 500 méteren párosban hetedik, egyesben nyolcadik lett. Edzője volt még többek között az Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes Czink Györgynek és Illmann Évának is.

Egy nappal Kemény halála után a felesége, Róka Mária is meghalt. 

Forrás: MKKSZ.hu
Borítókép: MKKSZ.hu 

Videók