A tíz szombati döntőből nyolcban lesz magyar induló a vb-n

Újabb négy magyar hajó jutott be a döntőbe a milánói, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, a Nádas Bence, Boros Gergely kajakpárosnak ugyanakkor nem sikerült beverekednie magát a legjobbak közé 1000 méteren, s így újabb kvótaszerzési esélyek úsztak el (összesen három eddig).


A csütörtök délutáni középfutamok során az olimpiai számokban szinte kivétel nélkül az első kettő között kellett zárni a biztos továbbjutáshoz, ez alól csak a női kajakpárosok 500 méteres versenye volt kivétel, itt az első három helyezett hajó került a döntőbe.

Peking olimpiai bajnoka, Vajda Attila semmit nem bízott a véletlenre C-1 1000 méteren, ott folytatta, ahol délelőtt abbahagyta, ugyanis ezúttal is remek időt lapátolt, s újabb győzelmet aratva biztosította a helyét a legjobbak között. A partra szállást követően a szegedi kenus ugyan elégedett volt a teljesítményével, de a körülményekre panaszkodott. "Nagyon zavaró a hullámos víz. Ezen a pályán ugye nincs felevező csatorna, nem is értem, hogy a '22. században' egy ilyen fontos versenyt miért engednek ilyen pályára. - mondta. - Persze a lötyögős víz mindenkinek rossz, itt az tud jól menni, aki technikailag uralja a pályát. Ma kétszer is jó időt értem el, de ebből azért nem akarok messzemenő következtetéseket levonni."

Futamgyőzelemmel lépett tovább a legjobb kilenc közé a júniusi, bakui Európa Játékokon bronzérmes Tótka Sándor, Molnár Péter kajakos duó is, amely a britekkel vívott nagy csata után "csapott" elsőként a célba. C-1 1000 méteren és K-2 200 méteren egyformán az első hat hajó jut majd riói indulási joghoz, összesen hathoz, illetve 12-höz.

A kenu egyesek 200 méteres versenyében hét kvóta talál gazdára Milánóban, s ezek egyikére még a 19 éves, ifjúsági világbajnok Hajdu Jonatán is pályázik, aki remek versenyzéssel megismételte délelőtti produkcióját, második lett, így készülhet a döntőre.

A folytatásban a három év szünet után idén ismét összeült Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos duó tovább szaporította a magyar futamgyőzelmek számát, az egység esélyeshez méltóan versenyzett, úgy nyert, hogy még a második helyezettre is több mint egy hajóhosszt vert. Szabó tavaly, Moszkvában a jelenleg drogügye miatt eltiltását töltő Csipes Tamarával lett aranyérmes ebben a számban, s most ismételne régi-új párjával, akivel két riói kvótát is szeretne begyűjteni.

Az utolsó számban, férfi K-2 1000 méteren Nádas Bence és Boros Gergely kettőse nagyot küzdött futamában, de a végére elfáradt, így csak harmadik lett a szlovákok és a házigazda olaszok mögött, s mivel az időeredménye sem volt túl jó, legjobb harmadikként sem tudott továbblépni. Ezzel a kvótaszerzés lehetőségéről is lecsúsztak a magyarok ebben a számban.

"A tíz lehetőségünkből három elment (Kugler, Nádas, Boros, a szerk.), de még így is meglehet a hét indulási jog férfi kajakban. - mondta Storcz Botond vezetőedző. - Úgy gondolom, hogy Kugler Attila szereplése nem meglepő, a Nádas, Boros kettőst azonban sajnálom, hogy nem tudott döntőbe jutni. Továbbra is úgy gondolom, hogy helyes döntés volt a páros válogató újbóli megnyitása, s az, hogy Kammerer Zoltán nem indul két számban a vb-n."

Kammerer eredetileg megnyerte a K-2 1000 méteres vb-indulás jogát Szalai Tamással, de mivel a négyest is ő sztrókolja, a szakvezetés úgy döntött, hogy ne ők induljanak Milánóban ebben a számban.

Csütörtökön délután korábban Kárász Anna (K-1 500 méter) és az egyformán C-2 500 méteren érdekelt Takács Kincső, Lakatos Zsanett és Sarudi Pál, Forgó Christopher duó is bejutott a döntőbe, a középfutamában nyolcadik Kugler Attila (K-1 1000 méter) ugyanakkor nem került a legjobbak közé, ő a C döntőben lesz érdekelt szombaton. A női kajak kettesek 1000 méteres számában a kevés nevező miatt csak fináléra kerül sor, így a Sarudi Alíz, Bodonyi Dóra párosnak az előcsatározások során nem kellett vízre szállnia. A tíz szombati döntőből így nyolcban lesz magyar hajó. A kevés nevező miatt már döntős az 1000 méteres férfi kenunégyes is, amely vasárnap indul majd.

A jövő évi olimpiára maximum 18 indulási jogot szerezhet egy nemzet, a magyarok ugyanakkor - a női kajakos csapat összetétele miatt - Milánóban legfeljebb 17-et gyűjthetnek. Egy versenyző csak egy kvótára jogosult akkor is, ha több számban is megfelelő helyen végez.

Videók