A kajak-kenusok számára már május első napjaiban elkezdődik a szezon

Két hét van hátra az első válogatóig.


Száz nap múlva kezdődnek a gyorsasági kajak-kenu versenyek a tokiói olimpián, és addig sűrű program vár a magyar válogatott tagjaira. A válogatás két hét múlva kezdődik.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján Hüttner Csaba szövetségi kapitány elmondta, hogy az ötkarikás játékokig tartó út első állomása a május 12-16-án Szegeden sorra kerülő európai pótkvalifikációs verseny és világkupa lesz, melyen szeretnének még kvótákat gyűjteni a meglévő 13-hoz.

Ezt megelőzően azonban, május 5-6-án már elkezdődik a szezon a hazai vizeken, ekkor rendezik ugyanis a válogatót a pótkvalifikációs regattára (az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenus duó már biztos induló 1000 méteren, így csak férfi K-1 200 és K-2 1000 méteren, női C-1 200 méteren, valamint férfi C-1 1000 méteren nyitott a résztvevő kérdése), valamint női C-2 500 méteren már az olimpiára is szelektálnak.

Mint azt a szakember elmondta, a májusi, Maty-éri viadalra nagyon sok nevezés érkezett, "mindenki itt lesz, aki számít", és remélik, hogy biztonságosan le tudják bonyolítani. Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke hozzátette: jelenleg úgy tűnik, hogy nézők nem lehetnek majd a létesítmény területén, azaz a verseny zárt kapus lesz, de az M4 Sport az összes döntőt élőben közvetíti.

Hüttner azzal folytatta, hogy a szegedi viadal után még az oroszországi Barnaul is kínál úgynevezett "szuperkvótákat" egyesben, ha szükséges, ott is rajthoz állnak majd a magyarok. Ezután következik az itthoni olimpiai válogató, amelyre az eredeti tervek szerint a duisburgi Európa-bajnokságot megelőzően került volna sor. A németek ugyanakkor a múlt hétvégén a pandémiás helyzet miatt visszaléptek a rendezéstől, és amint Hüttner elárulta, jelenleg Poznannal zajlanak a tárgyalások az esetleges beugrásról - erről jövő hétfőn születhet döntés -, de még a szegedi rendezés sem elképzelhetetlen.

"Az Eb-nek nagy szerepe lenne a válogatási rendszerünkben, ott, illetve az azt követő héten zárnánk le az olimpiai csapatot, ezért bízunk benne, hogy sor kerül rá" - fogalmazott a szövetségi kapitány.

Miután megvan a csapat, megkezdődik a közvetlen felkészülés a játékokra, majd a rajt előtt egy héttel elutaznak Takamacuba, az akklimatizációs edzőtáborba. A járvánnyal kapcsolatban Hüttner elmondta, hogy minden válogatott versenyző és edző megkapta az oltást, a legtöbben már a másodikat is, ezzel együtt a lehetőségekhez mérten továbbra is védik a sportolókat.

A májusi, szegedi pótkvalifikációs regattára rengeteg paraversenyző is nevezett, Weisz Róbert szakágvezető azt mondta, hogy a meglévő három mellé még legalább egy kvóta megszerzésében reménykednek.Boros Gergely, a szövetség szakmai igazgatója arról beszélt, hogy a versenyzők nagy része hazaérkezett a spanyolországi, portugáliai, illetve dél-afrikai meleg égövi edzőtáborokból, amelyek sikeresek voltak, a továbbiakban itthon folytatódik a felkészülés. A kerettagokat folyamatosan tesztelik a koronavírusra és már javában szervezik a hajók Japánba szállítását, illetve az akklimatizációs edzőtábort.

Schmidt Gábor emlékeztetett rá, hogy idén 80 éves az MKKSZ, és szeretnék, ha a tokiói szereplés méltó lenne az évfordulóhoz. Ennek apropóján bejelentette azt is, hogy a Gránit Bankkal meghosszabbították az együttműködésüket, a Mercedes-Benz Hungária Kft. pedig továbbra is autókkal segíti a versenyzők felkészülését. Az elnök beszélt a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia elindulásáról Sukorón, valamint a regionális akadémiai rendszer kiépítéséről, amely az egyéni olimpiai sportágakban egyedülálló itthon.
A sajtótájékoztatóba bekapcsolódtak versenyzők is, így a még Portugáliában edzőtáborozó Kozák Danuta, illetve Kopasz Bálint is.

Az ötszörös olimpiai bajnok kajakos Kozák, aki egyesben, párosban és négyesben is ötkarikás címvédő, elmondta, hogy számára jól jött a tokiói halasztás, mivel tavaly télen két sérülés is hátráltatta, így csak nagyon késve tudta elkezdeni a felkészülést. Most az elsődleges célja az, hogy kijusson az ötkarikás játékokra, tehát jelenleg elsősorban a hazai válogatóra készül."Azon az 500 méteren fog az egész év eldőlni, szinte. Vannak már most is jó eredményeim, de nem tudom még, akkor hogyan tudok majd teljesíteni, de azért bizakodok" - fogalmazott a Ferencváros sportolója.

Arra a kérdésre, hogy kivel indul idén párosban, Kozák úgy felelt, hogy ez legyen meglepetés, de azért azt elárulta, hogy még ő sem tudja százszázalékosan.

A kajak egyes 1000 méter világbajnoka, Kopasz azt mondta, hogy hasonló formában van, mint egy éve ilyenkor, de keményebben edz, mert most tudja, hogy lesznek versenyek. A sérülések elkerülték, jó formában érzi magát. Korábban Sevillában gyűjtötte a kilométereket, jelenleg pedig a Maty-éren készül.Elárulta, hogy a négyes szereplésre nem pályázik, de 1000 párosban Nádas Bencével többször összeültek már, és biztatóak voltak az eredmények, így valószínűleg elindulnak a válogatón. Egyesben szerinte Varga Ádám és Dombvári Bence lehet itthon a legnagyobb ellenfele.

Magyarország egyelőre öt férfi kajakos, hat női kajakos és két női kenus kvótával rendelkezik a tokiói játékokra.

A felnőtt gyorsasági szakág programja az olimpiáig (a kajakkenusport.hu alapján):

május 5-6. I. olimpiai válogató, pótkvalifikációs válogatóverseny és tájékoztató, Szeged
május 12-16. Európai pótkvalifikációs verseny és I. világkupa, Szeged
május 20-23. II. világkupa, olimpiai pótkvalifikációs verseny, Barnaul
május 28-30. II. olimpiai, illetve Eb-válogató, Szeged
június 3-6. Európa-bajnokság, egyelőre helyszín nélkül
augusztus 2-7. olimpiai kajak-kenu regatta, Tokió

Képek: kajakkenusport.hu

Videók