41 évesen is rajthoz állna Tokióban Fazekas-Zur Krisztina

Az olimpiai bajnok kajakozó korábban nem gondolta, hogy szeptemberben még kajakozni fog, de 2021-ben is megcélozza az olimpiát.


Fazekas-Zur Krisztina fellélegzett, amikor megtudta, hogy Kaliforniából a mostani nehéz helyzetben nem kell hazatérnie a májusi kajak-kenu válogatókra, mivel az olimpiát is elhalasztották egy évvel. A kétszeres olimpiai bajnok a DIGI Sport híradójának elárulta: férjével-edzőjével, Rami Zurral a kérdést megvitatva egyértelmű döntést hozott, ott szeretne lenni a kajaknégyessel Tokióban jövőre – amikor pedig már 41 éves lesz.

„Ramival már leültünk, hogy mi legyen a jövőben, és arra jutottunk, hogy folytatjuk a felkészülést az olimpiára."

Most a nyarat egy kicsit könnyebbre vesszük napi egy edzésekkel, de szeptembertől elkezdjük megint a kemény edzéseket” – nyilatkozta a DIGI Sport híradójának, a Sport24-nek Fazekas-Zur Krisztina, hozzátéve: korábban nem gondolta volna, hogy idén szeptemberben még kajakozni fog.

Fazekas-Zur Krisztina most nehéz helyzetben van: jelenleg nincs magyarországi klubja, közben pedig edzőjével-férjével a két fiát is le kell kötnie, ami nem könnyű kijárási korlátozás idején.


Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina Rióban K4-500-on aranyat nyert.

Fotó: Ryan Pierse/Getty Images
 

“A legnagyobb kihívás a gyerekeket lekötni egész nap. Hogyha unatkoznak, akkor szétszedik nekem a lakást." 

"A kicsi még csak kétéves lesz, vele nehezebb egy kicsit, mert még nehéz huzamosabb ideig lekötni. Mindig ki kell valamit találni, amivel lefoglalja magát."

"A nagyobbik fiam már hatéves lesz, vele jóval könnyebb, ő viszont képben van ezzel a vírussal, és fel szokott tenni olyan kérdéseket például, hogy itt van-e a világvége?”


Az olimpiai bajnok számára az egyik legnehezebb feladatot most a gyermekei lekötése jelenti.

Fotó: Facebook.com/FazekasZurKrisztina

Persze sem a világnak, sem kétszeres olimpiai bajnokunk karrierjének nincs vége, sőt Fazekas-Zur Krisztina örömmel fogadta, hogy nem most kell hazautaznia a válogatóra.

“Az olimpia elhalasztásának nagyon örültem, mert nekem az utolsó hónap már nagyon stresszes volt. Amikor én már úgy gondoltam, hogy ezt az olimpiát nem lehet megrendezni, még kaptam a híreket Magyarországról, hogy a válogató májusban meg lesz rendezve, az olimpiát nagyon nem akarták átrakni a következő évre, gondolkoztam, hogy tudnám ezt megoldani, mert féltem, hogy ha hazamegyek, akkor karanténba kerülünk.”

2016 Rio Olympic Canoeing Woman's K-4 500m Final A. (16:9)

1st, Gold Gabriella Szabó / Danuta Kozák / Tamara Csipes / Krisztina Fazekas (Hungary) 1:34.482. 2nd, Silver Sabrina Hering / Franziska Weber / Steffi Kriege...

Fazekas-Zur Krisztina Tokióban is rajthoz állna.

A halasztás miatt ettől nem kell tartania, ezzel együtt már most olimpiai formában érzi magát.

“Sikerült olyan formába kerülnöm, mint 2012-ben és 2016-ban voltam az olimpia előtt, igaz, a vízen még nem tudtuk annyira lemérni, hogy hol tartok, 500 métereket még nem tudtunk menni, mert ott még nem tartottunk a felkészülésben, de a 2000-es időim nagyon meggyőzők voltak.”

Az otthoni edzéseket pedig kifejezetten élvezi.

“A klubomat bezárták, úgyhogy oda most nem tudok menni, hogy ha majd úgy döntök, hogy megint vízre akarok szállni, akkor a hajómat el kell valahová vinnem, ahol evezni tudok. Szerencsére a klubomtól el tudtam hozni kondicuccokat, súlyzókat, padokat, még egy spinning bike-ot is, úgyhogy nincs akadálya annak, hogy itthon eddzek, futni pedig bármikor el tudok menni.”

Forrás: MKKSZ
Borítókép: Facebook.com/FazekasZurKrisztina 

Videók