Éremesős csütörtök a magyar kajak-kenusok részéről Minszkben

Kopasz Bálint arany-, Bodonyi Dóra pedig ezüstérmet nyert a regattát záró csütörtök délutáni 5000 méteres kajakdöntőkben a minszki Európa Játékokon.


A nők versenyével kezdődtek a leghosszabb táv küzdelmei, és a 25 éves szolnoki Bodonyi Dóra nagyon jól jött ki a rajt utáni helyezkedésből. Az első kör végére a nézők nagy örömére a fehérorosz Marina Litvincsuk állt az élre, de a magyar szorosan követte. Ők ketten elléptek a 19 fős mezőny többi tagjától, és bár a szlovák Mariana Petrusova később csatlakozott hozzájuk, igazából végig ők harcoltak a győzelemért. 
 
Bodonyi Dóra 5000 méteren ezüstérmet szerzett
Fotó: Facebook.com/MKKSZ
 
A táv kisebb részében Bodonyi is vezetett, leginkább azonban Litvincsuk állt az élen, és bár a magyar kajakos minden erejét beleadva a végső sprintben végig támadta, kitartott a célig, így ebben a számban is hazai siker született.   
"Tudtam, hogy jó lesz a fehérorosz lány, alapból is jó, és láthattuk, hogy a hazaiak egész héten nagyon jól mentek. Az már más kérdés, hogy lekéste a rajtot, ennek ellenére megvárták a starttal. - mesélte Bodonyi Dóra. - Én nem érzem magam túl jó formában, beteg is voltam, a múlt héten válogatóztam is. Ennek ellenére mindent beleadtam, bár a végét elrontottam, a másik oldalán kellett volna lapátolnom. Nyerni szerettem volna, mindenki ezért jött, de ez most így sikerült."   
 
A férfiaknál az 1000 méteren aranyérmes Kopasz Bálint képviselte a magyar színeket, és nagyszerűen kilőtt a rajtból, ennek köszönhetően az élboly tagjaként vághatott neki a távnak. Vele tartott a portugál Fernando Pimenta, a német Max Hoff, a norvég Eivind Vold és a hazaiak kedvence, Aleh Jurenyija. Sokáig Kopasz vezetett, aztán az utolsó körhöz közeledve Pimenta állt az élre. A hajrára fordulva már csak ők és Hoff küzdöttek az érmekért, s amikor már úgy tűnt, Pimenta visszavág az 1000 méteres vereségért, Kopasz ismét állva hagyta, és az utolsó métereken megelőzte. A 22 éves magyar kajakos így két arannyal zárt.   
 
Kopasz Bálint nemcsak 1000, hanem 5000 méteren is verhetetlen volt.
Fotó: www.kajakkenusport.hu
 
"Éreztem magamban az erőt a hajrára, nagyon örülök, hogy sikerült megvalósítanom, amit elterveztem. A rajt előtt nem gondoltam volna, hogy mindkét számomban győzni tudok. Hihetetlenül elfáradtam, de nagyon boldog vagyok" - fogalmazott Kopasz Bálint.
A magyar kajak-kenu csapat kilenc éremmel, négy arannyal és öt ezüsttel zárta a minszki viadalt, míg az egész Európa Játékok-küldöttségnek immár 12 dobogós helyezése, közte négy elsősége van. Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke az MTI-nek csütörtökön, a helyszínen azt mondta, szerdán kaptak egy hivatalos levelet, amely szerint az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) és az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) megegyezett, és ennek értelmében az Európa Játékok egyben Európa-bajnokságnak is számított a 16 számban, amit lebonyolítottak. 
 
Forrás: MTI

Videók