Két ezüstérem a kajakosok délutáni programjában

A minszki Európa Játékokon Kozák Danuta a mostani versennyel együtt háromszor volt második, és egyszer első. Rajta kívül Birkás Balázs is a dobogó második fokára állhatott.


A kajakos Kozák Danuta és Birkás Balázs révén két ezüstérmet szereztek a magyar versenyzők a csütörtök délutáni 200 méteres döntőkben a minszki Európa Játékok kajak-kenu versenyében.
Kozák, az UTE ötszörös olimpiai bajnoka négy számban indult Minszkben, és egy arannyal, valamint három ezüsttel zárt.
 
Közvetlenül a délutáni program rajtja előtt óriási eső zúdult a Zaszlavl regatta központra, mindenki fedezékbe menekült, de aztán mire elrajtoltak a futamok, megszűnt a csapadék, még a nap is kisütött, az erős szél viszont maradt.
Akárcsak délelőtt, 500 méteren, a magyarok közül először Kozák Danutát szólították a rajthoz a kajak egyesek döntőjében.
Ezúttal nem rajtolt rosszul, féltávnál azonban a mezőnyben haladt, nem tűnt úgy, hogy odaér a dobogós helyekre.
Miközben az élen a dán Emma Jörgensen biztosan vezetve lapátolt, mögötte nagy harc alakult ki, Kozák pedig az utolsó erőtartalékait mozgósítva végül bejött a második helyre.
A lengyel Marta Walczykiewicz lett a harmadik.
 
Kozák Danuta három ezüsttel és arannyal térhet haza Minszkből.
Fotó: www.minsk2019.by
 
"Emmára és Martara számítottam, hogy ők jók lesznek, így is lett. Most a rajtom jól sikerült, jól is mentem, de Emma gyorsabb volt. - mondta Kozák, aki a múlt hét óta, az otthoni válogatót is beleszámítva 13 futamot teljesített. 
"Itt egyedül a páros döntőben nem éreztem jól magam, a többi rendben volt, kezdődhet a vb-alapozás" - tette hozzá.
 
A férfiak hasonló számában a hideg és a szél ellen sapkával védekező Birkás Balázs is nagyot küzdött a 9-es, "surranó" pályán, volt olyan pontja a távnak, amikor vezetett is, majd végül ő is másodikként ért a célba.
"Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült ez a pálya, főleg a délelőtti négyes döntő után. - kezdte az értékelést Birkás. - A társaim nevében is szerettem volna bizonyítani, hogy jók vagyunk és a vb-n még jobbak leszünk. Nagyon megerősödött ez a kétszázas mezőny." 
 
Birkás Balázs a magyar csapat tizedik érmét szerezte a minszki Európa Játékokon.
Fotó: Facebook/Birkás Balázs - Kajakos
 
A kenus Nagy Bianka hetedik, a Lucz Anna, Kiss Blanka kajakpáros pedig kilencedik lett a legrövidebb távon.
A regatta a később sorra kerülő két 5000 méteres kajakdöntővel zárul.
A magyar kajak-kenu csapat jelenleg hét éremmel, három arannyal és négy ezüsttel áll, míg az egész Európa Játékok-küldöttségnek tíz dobogós helyezése, közte három elsősége van.
 
 

Videók