"Zenét én nagyon nem szeretek hallgatni, bár tudom, hogy sokaknak segít"

Barta László ultrafutó győzelme után egy rádióműsorban mondta el tapasztalatait.


Néhány nappal ezelőtt Barta László ultrafutó óriási sikert elérve megnyerte az 1001 kilométeres futóversenyt, amely a világ leghosszabb futóversenyének számít. A verseny eredetileg Ausztrián és Csehországon keresztül zajlik, azonban a koronavírus-járvány miatt új pályát kellett találni. A versenyt végül Németországban bonyolították le.

A Sláger Fm reggeli műsorában a két műsorvezető vele beszélgetett.

„Az elején sokáig együtt mentem Simon Gfellerrel, de ő elfáradt így elég nagy előnyre tettem szert és innentől már tartottam azt az 50 km-es előnyt. Eredetileg a Goldsteig az olyan mint Magyarországon a Kéktúra. Egy kijelölt túristaút, ezen ment volna végig. A versenyt eredetileg Csehországban és Ausztriában rendezték volna,azonban a Covid miatt egy picit át kellett variálni a pályát. Eredetileg ez átment volna Csehországba és Ausztriába is. A terepfutás végig Németországon belül zajlott. A táv nem változott a szintje is ugyanaz volt mint az eredeti útvonal. Durván 24000 méter szinten álltak a versenyzők.

A holtpontról

„Természetesen nekem is volt egy holtpontom, nem olyan, hogy nem bírom tovább. Két necces éjszaka volt, az utolsó 15 km-t nagyon fáradtan, nagyon álmosan tettem meg. Ilyenkor átkapcsolok zombi módba. Mindent kikapcsoltam, semmire nem figyeltem. Arra koncentráltam, hogy a lábam úgy pörögjön, ahogy tud. Semmiről nem vettem tudomást a külvilágból, majdnem olyan volt mintha aludtam volna."

A zenehallgatásról a verseny alatt.

"Zenét én nagyon nem szeretek hallgatni, bár tudom, hogy a zenehallgatás sokaknak segít, lehet nekem is segítene, de a természetfutás során én azt hallgatom, hogy mi van ott, figyelem az állatokat. Meg szoktak persze ijeszteni ez hozzátartozik. Ilyenkor folyamatosan pörög az agy. A versenyek nagy részében 90%-ban egyedül vagyunk, 110 km-t futottunk együtt Simonnal, de ott is voltak oylan időszakok, ahol leszakadt egyikünk a másiktól. Azonban midenkinek a saját tempójába kell haladni különben nem fogja bírni a végéig.”

A felkészültségről

„Nem a terephez készültem fel. fizikálisan. Ahol lakom ott nincsenek hegyi terepek, ott nehezebb gyakorolni. Az, hogy meglegyen a heti hetven kilométer, az egy célkitűzés volt, ahhoz tudtam magam tartani. Erőben abszolút nem éreztem problémát. Mentálisan nagyon elszánt voltam, amikor beneveztem, tudtam, hogy végig akarom csinálni és úgy is álltam oda, hogy végig akarok menni. Fejben elég erős voltam, úgy gondolom."

Borítókép: Facebook.com/ Messner Zlot 

Sport365.hu - Barta László nyerte az 1001 kilométeres futóversenyt

Barta László magyar ultrafutó nyerte a világ leghosszabb terepfutó versenyét. A Mega Race névre keresztelt bajnokság hossza 1,001 km és idén rendezték meg először. A megarace eredetileg három országot érintett volna: Németország, Csehország és Ausztria, de a koronavírus kitörése az egész útvonalat Németország szűkítette.

Videók