WADA: nem lesz automatikus az oroszok eltiltásának felfüggesztése

Majd az év végén megvizsgáljuk az aktuális helyzetet" - hangsúlyozta a WADA elnöke.


A Nemzetközi Antidopping Ügynökség (WADA) arra figyelmeztette Oroszországot, hogy az államilag irányított doppingrendszer miatt kapott eltiltása nem szűnik meg automatikusan a büntetés lejártakor, az év végén.

Az ország sportolói Pekingben már sorozatban a harmadik olyan olimpiájukon vesznek részt, amelyen csak semleges versenyzőként szerepelhetnek, nem használják a zászlójukat és adott esetben a himnuszukat sem játsszák le. Arra 2015-ben derült fény, hogy az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) manipulálta a helyi atléták mintáit, majd a további vizsgálatok nyomán a nemzetközi szervezet 2019-ben négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől. A büntetést később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) két esztendőre csökkentette, ami elméletileg idén december 16-án lejár.

A WADA elnöke, Witold Banka most azt mondta, nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az eltiltás tovább fennmarad.

"Szerintem túl korai még arról beszélni, hogy elégedett vagyok és ez a fejezet lezárult. Várjunk még, ez egy folyamat" - nyilatkozott a lengyel sportvezető Pekingben, a pénteken kezdődő téli olimpia helyszínén.

"A szabályok egyértelműek, a RUSADA-nak követnie kell ezeket és meg kell felelnie a követelményeknek, szabványoknak. Szoros kapcsolatban vagyunk velük, s egyelőre mindent az előírások szerint csinálnak, de ahogy mondtam, ez egy folyamat, még nem a fejezet vége. Majd az év végén megvizsgáljuk az aktuális helyzetet" - hangsúlyozta a WADA elnöke.

Oroszország 212 sportolót küldött a kínai fővárosba, de a versenyzők nem használhatják hazájuk zászlaját vagy más szimbólumát, emblémáját. Orosz Olimpiai Bizottság név alatt küzdenek majd Pekingben, s a szervezet logója szerepel a sportruházatukon.

Borítókép: BBC Sport/Twitter

Videók