Vuelta: Kolumbia nagy napja, változás az összetett élén

Kolumbia nagy napja volt vasárnap a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyen: a kilencedik szakaszt Winner Anacona nyerte, míg összetettben Nairo Quintana állt az élre.


A Carbonera de Guadaza és Valdelinares közötti 185 kilométeres etapon egy szökevénycsoportból került ki a győztes, az utolsó, célba vezető emelkedőt Anacona bírta a legjobban, sikerével pedig összetettben feljött a negyedik helyre.

A mezőnyben a végső diadalra esélyes kerekesek sokáig együtt tekertek, aztán a cél előtt a spanyol Alberto Contador váltott ritmust, tempóját pedig csak honfitársa, Joaquím Rodríguez és Quintana bírta, aminek köszönhetően utóbbi megszerezte az összetettben vezetőnek járó piros trikót a spanyol Alejandro Valverdétől. A Vuelta 2009-es bajnoka - a tavalyi Tour de France-győztes brit Chris Froome-mal együtt - 23 másodperccel kapott ki nagy riválisaitól.

Quintana, aki idén diadalmaskodott a Giro d'Italián, mindössze három másodperccel előzi meg Contadort, nyolccal Valverdét és kilenccel Anaconát, de Froome és Rodríguez is fél percen belül várja a folytatást.

KERÉKPÁR
Vuelta a Espana, 9. szakasz, Carbonera de Guadaza-Valdelinares, 185 km
1. Winner Anacona (kolumbiai, Lampre) 4:34:15 óra
2. Alekszej Lucenko (kazah, Asztana) 45 mp hátrány
3. Damiano Cunego (olasz, Lampre) 50 mp h.
...12. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) 2:16 p h.
13. Joaquím Rodríguez (spanyol, Katyusa) azonos idővel
14. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) a.i.
...16. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 2:39 p h.
...18. Chris Froome (brit, Sky) a.i.
Az összetett élcsoportja:
1. Quintana 35:58:05 óra
2. Contador 3 mp hátrány
3. Valverde 8 mp h.
4. Anacona 9 mp h.
5. Froome 28 mp h.
6. Rodríguez 30 mp h.
A hétfői szünnapot követően kedden a Monasterio de Veruela és Borja közötti 36,6 kilométeres egyéni időfutam vár a mezőnyre.

Videók