Vuelta: Chris Froome bukott, Landáé a szakasz – videó

Chris Froome a 11. szakasz első felében nagyot bukott, végigszenvedte az emelkedőket, de leszakadt és csak segítséggel tudott leszállni kerékpárjáról, az etapot az Astana spanyol versenyzője, Mikel Landa nyerte.


Froome jobb lábán felszakadt a bőr az esés következtében, de a válla is sérült a szakasz első hegyén. Ugyan végigtekerte a szakaszt, de szinte biztos, hogy a Tour de France után nem tudja megnyerni a Vueltát is, sőt, egyelőre abban sem lehetünk biztosak, hogy folytatni tudja a versenyt. A barvúr - egy évben megnyerni a Tourt és a spanyol körversenyt - eddig két versenyzőnek sikerült, 1963-ban Jacques Anquetil, 1978-ban pedig Bernard Hinault örülhetett. Froome végül több mint nyolcperces hátránnyal ért célba.

Közben Sergio Paulinho feladta a versenyt, miután egy közvetítő-robogóval ütközött. Érdekesség, hogy Peter Sagan után a második Tinkoff-versenyzőt ejti ki egy motoros. A csapat kártérítést követel és fontolgatja, hogy visszalépnek a további küzdelmektől.
 
Az Andorra és Cortals d'Encamp közötti 138 km-es útvonalon hat - egy második, négy első és egy kiemelt kategóriás - hegy magasodott a kerekesek előtt. A győztes egy szökevénycsoportból került ki, melyben az idei Giro d'Italián harmadik Landa személyében volt olyan versenyző, aki kifejezetten jól bírja az emelkedőket, s őt egyedüliként nem tudták utolérni a cél előtt a főmezőny tagjai.
 
A többiek az utolsó, célba vezető emelkedőig együtt tekertek, majd Aru ritmusváltására darabjaira hullott a csoport. Eleinte két spanyol, Joaquim Rodriguez és Daniel Moreno bírta a tempót, de később ők is leszakadtak az idei Giro második helyezettjéről. Aru végül több mint fél perccel előzte meg a spanyol duót és másféllel az eddig élen álló Dumoulint, így 27 másodperces előnnyel átvette a vezetést.
 
11. szakasz, Andorra-Cortals d'Encamp, 138 km, hegyi befutó:
1. Mikel Landa (spanyol, Asztana) 4:34:54 óra
2. Fabio Aru (olasz, Asztana) 1:22 perc hátrány
3. Ian Boswell (amerikai, Sky) 1:40 p h.
...5. Joaquim Rodriguez (spanyol, Katyusa) 1:59 p h.
...9. Tom Dumoulin (holland, Giant) 2:59 p h.
 
Az összetett élcsoportja:
1. Aru 43:12:19 óra
2. Rodriguez 27 másodperc hátrány
3. Tom Dumoulin 30 mp h.
 
Csütörtökön az Escaldes-Engordany és Lleida közötti, 173 km-es szakasz vár a mezőnyre.
 

Videók