Vívó Eb: hetedik lett a férfi párbajtőrcsapat

A Boczkó Gábor, Imre Géza, valamint az egyéniben győztes Rédli András, továbbá Somfai Péter alkotta csapat az izraelieket győzte le utolsó meccsén, így hetedik lett a strasbourgi vívó eb-n.


A magyar együttes a 16-os táblán előbb legyőzte a hollandokat, majd a negyeddöntőben kikapott az oroszoktól, így a legjobb esetben is csak az ötödik helyen végezhetett. Ehhez a további két mérkőzését meg kellett volna nyernie, de balszerencséjére éppen a szakág egyik legerősebb együttesével, a franciával találkozott, amely előzőleg a spanyoloktól kapott ki, meglepetésre.

A magyar válogatott - a hazai szövetség honlapjának beszámolója szerint - küzdött tisztességgel, "de azért érthetően más volt ez a meccs, mintha a legjobb négy között rendezték volna". Négy asszóig fej fej mellett haladt a két csapat, a folytatás azonban a házigazdáknak sikerült jobban. A hetedik helyért az izraeliek következtek, akik ellen végre összejött ismét a győzelem.

A világranglistán éllovas magyar válogatott az elmúlt években sikert sikerre halmozott, tavaly, Budapesten megnyerte a világbajnokságot, azután viszont Imre Géza - aki egyébként szerdán lázasan vívott - hosszabb pihenőt kért, Boczkó Gábor pedig a mostani idény egy jelentős részét vállsérülés miatt kihagyta.

Az MVSZ honlapján Udvarhelyi Gábor fegyvernemi vezetőedző úgy értékelt: "Nem akarok olyan objektív okokra hivatkozni, amelyek egész évben hátráltattak bennünket. Mint ahogy nem mentegetőzöm Géza lázas betegsége okán sem. Ugyanakkor tíz világverseny után kódolva volt, hogy egyszer nem sikerül" - jegyezte meg, hozzátéve: szerinte jobb, hogy most történt ez, mint jövőre, az olimpiai kvalifikáció évében.

"A versenyzők mind a felkészülés, mind a verseny során mindent megtettek a sikerért. Nem akarom és nem is fogom őket hibáztatni. Az előttünk álló feladatokra kell koncentrálni, ami elsőként a világbajnokság" - mondta. Arról is beszélt, hogy ez a legerősebb magyar csapat. "Véleményem szerint optimális körülmények között továbbra is minden nemzetet le tudnak győzni ezek a fiúk" - hangsúlyozta.

A párbajtőrözők versenyében 17 válogatott indult.

VÍVÁS
Európa-bajnokság,Strasbourg, férfi párbajtőr, csapatverseny
A 16 között:
Magyarország-Hollandia 45-32

Negyeddöntő:
Oroszország-Magyarország 45-32
Spanyolország-Franciaország 44-43
Ukrajna-Észtország 19-13
Svájc-Izrael 39-32

Az 5-8. helyért:
Franciaország-Magyarország 45-40

A 7. helyért:
Magyarország-Izrael 45-38

Elődöntő:
Spanyolország-Oroszország 43-37
Svájc-Ukrajna 35-34

Döntő:
Svájc-Spanyolország 45-34

A végeredmény: 1. Svájc, 2. Spanyolország, 3. Oroszország, ...7. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter)

Videók