Vereséggel zárták az Eb-t cselgáncsozók.

Ohát Zalán, Karakas Hedvig, Szabó Frigyes, kikapott, Tóth Krisztián, Özban Szofi nyerni tudott, de Szigetvári Mercédesz vereségével, 4-2-re kapott ki csapatunk Fehéroroszországtól.


A magyar cselgáncsozók a csapatverseny első fordulójában, a legjobb 16 között szoros küzdelemben veszítettek, így egy bronzéremmel zárták a minszki Európa Játékokat, amely ebben a sportágban Európa-bajnokság is volt egyben.
 
Az elmúlt három napban az egyéni versenyek nem a magyarok reményei szerint alakultak a fehérorosz fővárosban, a 17 tatamira lépő dzsúdós közül Ungvári Attila volt az egyetlen, aki nem helyezetlenül zárt, ő remek teljesítménnyel bronzérmet nyert.
Kedden viszont nélküle állt fel a csapat, amely nem számított esélyesnek a házigazdák együttesével szemben. Az első három meccs után félő volt, hogy komoly vereséggel búcsúznak az EJ-től a magyar cselgáncsozók, előbb ugyanis Ohát Zalán (+90 kg), majd - meglepetésre - Karakas Hedvig (57 kg) kapott ki pillanatok alatt ipponnal, ezt követően pedig Szabó Frigyes (-73 kg) a hosszabbításban szenvedett ipponvereséget (0-3).
 

Tóth Krisztián nyerte a meccsét, de a csapat nem tudott nyerni
 
 
A folytatás viszont lényegesen szebbre sikerült, Tóth Krisztián (90 kg) és a 17 éves Özbas Szofi (70 kg) is győzött, egyformán vazaarival (3-2), Szigetvári Mercédesz (+70) pedig nagyon közel volt az egyenlítéshez, ami rájátszásmeccset eredményezett volna. Végül azonban a hosszabbítás negyedik percének végén harmadik intésével veszített, Fehéroroszország pedig 4-2-es sikerrel a negyeddöntőbe jutott. 
"Kár ezért, Mercédesz nagyon jó harcolt, sajnálom" - nyilatkozta Toncs Péter női kapitány. - "Sajnos mondhatjuk, hogy Karakas Hedvigen ment el ez a meccs. Bár szerintem az első vazaari ellene semmi sem volt, de igazság szerint a fehérorosznak meg sem lett volna szabad mozdítania őt az erőviszonyok alapján."
A szakember a verseny egészét értékelve elismerte, hogy nem úgy szerepeltek, ahogy azt elvárták.
"Legalább két éremért jöttünk, és a sorsolás után úgy tűnt, Hedvignek és Tóth Krisztiánnak meg is lehet, de legalább egy-egy érmet és helyezést hoznak majd, ám elgörcsölték. Mindkettejüknél fejben lehetett a probléma. Jó águk volt, esélyesek voltak, de nem tudták megoldani. Viszont szerencsére Ungvári Attila megmentette a csapat becsületét" - vélekedett.
Toncs Péter, aki Karakas edzője, tanítványa felkészülését szinte hibátlannak érezte, mint mondta, nagyon rég volt ilyen problémamentes a munka, és most sem csinálná másként, mert Karakas jó erőben és jó formában volt.
"Nagy katasztrófa azért nem történt, menni kell tovább" - tette hozzá.
 
Fotó: Getty Images
Forrás: MTI

Videók