Vegyes érzelmek az Európa Játékok után

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára úgy fogalmazott: vállalható volt a magyarok szereplése.


Vállalhatónak nevezte a magyar éremtermést a vasárnap zárult minszki Európa Játékokon Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, aki a fehérorosz rendezők munkáját csak dicsérni tudta.
 
A 121 fős magyar sportolói küldöttség 19 dobogós helyezéssel az éremtáblázat 13. helyén zárt. A főtitkár pedig úgy látja, nem rossz, hogy hét sportágban szereztek érmet a magyarok, de elégedettek nem lehetnek.
"Vegyes a kép. A négy arany, hat ezüst, kilenc bronz vállalható, de abban a pillanatban, hogy a mélyére nézünk ennek, akkor eggyel már szürkébb a kép. Az, hogy ennyire a kajak-kenu hozta az eredmények jelentős részét, figyelmeztető" - nyilatkozta Vékássy Bálint az MTI-nek, hozzátéve: még úgy is igaz mindez, hogy több hagyományos magyar sikersportág nem szerepel az EJ műsorán. A fehérorosz fővárosban mind a négy magyar aranyat, illetve a hatból öt ezüstöt a kajak-kenusok nyertek. - "Azt gondolom, nem dőlhetünk hátra az olimpiai kvótaszerzést illetően."
A rendezők munkáját már Dósa Viktória csapatvezető is dicsérte, és a legunalmasabb versenyének nevezte a minszkit, mert semmi probléma nem akadt, amit meg kellett volna oldania. Mindemellett a versenyzőkön is csak elégedettséget tapasztalt. A csapatvezető véleményét Vékássy Bálint is megerősítette.  
"Elképesztő volt a helyszín, a rendezés. Ami lenyűgözött az első pillanatban, az a tisztaság. Lehet itt diktatúrázni, meg sok mindent mondani, de ilyen Svájcban sincs" - mondta Vékássy. - "Az a szeretet és kedvesség pedig, amivel a játékokat megrendezték, fantasztikus, tényleg le a kalappal."
A kifogástalan rendezői munka és körülmények ellenére a főtitkár szerint még mindig nem jelenthető ki, hogy az Európa Játékok megvetette a lábát, beágyazódott a nemzetközi versenyek közé. Ennek anyagi és szakmai oka is van.
 
Az Európa Játékok záróünnepségén Lőrincz Viktor vitte a magyarok zászlóját.
 
"Addig nehéz lesz ezt kijelenteni, amíg egy olyan ország nem rendezi meg, amelyik átlátható mérleget mutat. Itt dicsértük a játékokat, de jó lenne tudni, mi az, ami bement, mi az, ami kijött. Azt gondolom, ezt nem fogjuk tudni" - hangsúlyozta a sportvezető, megemlítve, hogy Magyarországnál is érdeklődött az Európai Olimpiai Bizottság EJ-rendezés kapcsán, de a felkérést addig nem lehet felelősen gondolkodva elfogadni, amíg hiteles képet nem kapnak a költségekről. Viszont úgy látja, négy év múlva a krakkói rendezés már sokkal tisztább képet fog teremteni e téren.
Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy nem csupán anyagi oldalról vannak kérdőjelek még a viadallal kapcsolatban, hanem sportszakmai téren is.
"Nem kellene, hogy alapsportág kimaradjon, ezentúl a programot lehetőség szerint úgy kell összerakni, hogy a lehető legtöbb sportágban Európa-bajnokság, vagy olimpiai kvalifikációs állomás legyen, mert onnantól rangja van és itt vannak a legjobbak, és az egész életre kel" - nyilatkozta Vékássy Bálint.
A június 21-től június 30-ig rendezett II. Európa Játékokon 50 ország 3667 sportolója indult, 15 sportágban rendeztek versenyeket.
 
Forrás: MTI
Fotó:Facebook.com/MagyarOlimpiaiCsapat

Videók