Változásokat tervez a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség

Új versenysorozat jöhet létre.


A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) az egyéni világbajnokságok megszüntetését és egy új versenysorozat létrehozását fontolgatja.

Steve Dainton, az ITTF ügyvezetője vasárnap felidézte, hogy szövetségük nemrégiben létrejött részlege, a WTT új sorozat megalapítását tervezi. A Grand Smashes (Nagy Lecsapások) elnevezésű, rendkívül rangos versenynek évente három-négy állomása lenne.

"Ezek az események ugyanolyan jelentősek lennének, mint az egyéni világbajnokság, vagy még jelentősebbek. Márpedig amennyiben évente három-négy ilyen tornára sor kerül, akkor túlzottan sűrűvé, zavarossá tesszük a versenynaptárt, ha megtartjuk az egyéni vb-t is"
- magyarázta Dainton. Hozzátette, ezek eredményei alapján egyéni világbajnokokat is hirdethetnek.

Az ügyvezető rávilágított, a Grand Smashes-tornákkal sokkal több emberhez juthatna el a sportág, mint a kétévente egyszer sorra kerülő világbajnoksággal. Egy-egy ilyen viadal tíz napig tartana, a főtáblán a férfiaknál és a nőknél is 64 játékos szerepelne, a pénzdíj pedig elérhetné a hárommillió dollárt is.

Az ITTF 2003 óta minden páratlan évben rendezi az egyéni, a páros esztendőkben pedig a csapat-világbajnokságot.

A nemzetközi szövetség a kereskedelmi tevékenységgel és versenyszervezéssel foglalkozó WTT létrehozását márciusban jelentette be, és már akkor nyilvánosságra hozta, hogy a jövő évtől változni fog a versenyrendszer.

Dainton szerint a csapat-vb és az olimpia asztalitenisz-versenyeinek lebonyolítása továbbra is az ITTF hatáskörében maradna, hogy a WTT kizárólag az egyéni tornák fejlesztésére összpontosíthasson.


A nemzetközi szövetség a hét elején tovább halasztotta az eredetileg márciusra, majd júniusra kiírt csapat-világbajnokságot, amelynek a dél-koreai Puszan a házigazdája. Az új lehetséges dátum a szeptember 27. és október 4. közötti időszak.

Az ügyvezető közölte, számításaik szerint a nemzetközi versenynaptár csak 2022-re fog helyreállni a koronavírus-járvány okozta halasztások és törlések után. 

Borítókép: Swen Pförtner/picture alliance via Getty Image

Videók