Újabb doppingeset Görögországban

Rövid idő alatt ez már a második.


Hét héten belül már a második pozitív doppingesetet produkálta a görög súlyemelés.

Az insidethegames.biz oldal híre szerint a 81 kilogrammban Európa-bajnok Eleni Konsztantinidi versenyengedélyét függesztették fel, mivel betametazon nevű szteroiddal megbukott egy vizsgálaton. Kevesebb mint két hónappal ezelőtt a 96 kilós Georgiosz Markulasz akadt fel doppingteszten metiltesztoszteron használata miatt.

Sem a 26 éves Konsztantinidi, sem a 37 esztendős Markulasz nem állt előkelő helyen az olimpiai kvalifikációt illetően, két másik görög, Konsztantina Benteli (59 kg) és Teodorosz Jakovidisz (96 kg) azonban igen.
Görögország a múlt héten kapta meg a 2022-es junior világbajnokság rendezési jogát. A felnőttek alatti korosztály vb-jének két év múlva a krétai Herszonisszosz ad otthont.

Miközben a görögök, sok más nemzet súlyemelőihez hasonlóan, a koronavírus-járvány miatt mostanában nem tudnak megfelelő körülmények között edzeni, addig Kínában nem hivatalosan világcsúcsok dőltek meg a múlt hét végén. A válogatottak, az edzők és a bővebb stáb a pekingi edzőközpontban végzi a napi munkát, az elmúlt héten pedig válogató verseny keretében mérték fel az állapotukat az emelők.

Ezúttal nem kellett nekik fogyasztaniuk, így a legtöbben pár kilóval a megengedett határ fölött mérlegeltek, de a viadalt így is mindenki komolyan vette, akárcsak a nemzeti televízió, a CCTV, amely közvetítette az eseményt. Li Fa-pin, Si Cse-jung és Lu Hsziao-csün egyformán jobb eredményt ért el az aktuális világrekordnál 61, 73 és 81 kilogrammban. Ők mindhárman komoly fölénnyel vezetik súlycsoportjuk olimpiai kvalifikációs ranglistáját.

Li 180 kilót lökött, ami hat kilóval jobb, mint az indonéziai Eko Irawan világcsúcsa, és bár szakításban két gyakorlatát is elrontotta, összetettben beállította saját 318 kilogrammos csúcsát. Si szakításban 174, összetettben pedig 364 kilóval ért el jobbat - 6, illetve 1 kilóval - az általa tartott rekordoknál. Lu 379 kilós összetett eredménnyel "javított" egy kilót saját csúcsán.
A speciális körülmények miatt ugyanakkor egyik eredmény sem számít hivatalos világrekordnak.

Borítókép: China Photos/Getty Images
 

Videók