"Tudomásul vesszük a közvélemény álláspontját, de úgy véljük, hogy megrendezhető az olimpia"

A NOB a közhangulat megváltozásában bízik.


A tokiói játékokat ellenző felmérések ellenére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bízik abban, hogy a sportsikerek nyomán megváltozik a közhangulat.

"Tudomásul vesszük a közvélemény álláspontját, de úgy véljük, hogy megrendezhető az olimpia" - jelentette ki szerdai online sajtótájékoztatóján Mark Adams, a NOB szóvivője. "Amint bekövetkezik egy emlékezetes pillanat a játékokon, meg fog változni a helyzet. Megértjük, hogy az emberek óvatosak, de a japán népnek bizakodásra adhatnak okot a tokiói tesztversenyek, a mostanában lebonyolított számos nemzetközi sportesemény és az Egészségügyi Világszervezet támogatása" - tette hozzá, megerősítve, hogy a NOB biztos az olimpia sikeres megrendezésében.

Adams kifejtette, hogy amint elkezdődik a seregszemle, és a japánok büszkék arra, hogy házigazdák lehetnek egy történelmi pillanatban, a közvélemény a játékok mellé áll.

"Nehéz időket élünk, de ez a kiemelkedő esemény összehozza majd az embereket" - vélekedett a szóvivő, aki arról is beszélt, hogy mintegy 7800 kvóta már gazdára talált a sportolók között.

Az online sajtótájékoztató váratlan közjátékkal ért véget, egy újságíróként regisztrált személy ugyanis "mondj nemet az olimpiára" feliratot tartott a kamerához, és durván szidalmazta a játékok megrendezését, mielőtt lekapcsolták.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a koronavírus-járvány miatt a japánok kétharmada nem szeretné, ha idén nyáron megrendeznék a tavalyról elhalasztott tokiói olimpiát. Egy öt napja elindított, olimpiarendezést ellenző petíciót több mint 300 ezren írtak már alá.

A lakosság beoltottságának aránya a szigetországban továbbra is rendkívül alacsony, és a múlt héten meghosszabbították május végéig a rendkívüli állapotot Tokióban és három másik prefektúrában.
Külföldi nézők és külföldi önkéntesek nem utazhatnak az olimpiára, de ezek az intézkedések sem enyhítették a játékok megrendezése miatti aggodalmat országszerte.

Az olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart.

Borítókép: Matt Blyth/Getty Images

Videók