Tour de France: a címvédő feladta, Nibali növelte előnyét

A holland Lars Boom nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny ötödik szakaszát, melyen a harmadikként célba érő olasz Vincenzo Nibali megőrizte összetettbeli vezető pozícióját, és egyben jelentősen növelte előnyét.


A szerdai napon három kilométerrel lerövidítették az eredetileg tervezett távot a szervezők, mivel a kilenc macskaköves részből kettőt az eső miatt túl veszélyesnek ítéltek. Az Ypern és Arenberg közötti szakasz így 152,5 kilométer lett.

Az embert próbáló körülmények között az esős, hűvös időben meglehetősen szétrázódott a mezőny, Boom mögött a dán Jakob Fuglsang és Nibali tekert a célba 19 másodperces hátránnyal, őket pedig egy ötfős - a végére ugyancsak szétszakadó - boly követte. Ezzel a csoporttal érkezett a negyedik helyezett szlovák Peter Sagan, aki Nibalival és Fuglsanggal szemben 42 másodperces hátrányt szedett össze, emiatt összetettben a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza.

A kétszeres Tour-győztes spanyol Alberto Contador majdnem három percet kapott Nibalitól, így nehéz helyzetbe került a folytatást illetően, míg a címvédő Chris Froome számára véget ért a viadal. A brit kerekes a keddi etapon bukott, kisebb csuklósérülést szenvedett, beütötte a bal csípőjét, vállát, térdét és könyökét. Szerdán ennek ellenére rajthoz állt, de a csúszós aszfalton még kétszer elesett, s bár az első után még felért a főmezőnyre, a másodikat követően beszállt csapatának autójába.

Az angol, francia, belga és spanyol területeket érintő, 3664 kilométer össztávú és július 27-én, Párizsban záruló háromhetes körverseny hatodik napján, csütörtökön az Arras és Reims közötti 194 kilométer vár a mezőnyre.

KERÉKPÁR
Tour de France, 5. szakasz, Ypern-Arenberg, 152,5 km:
1. Lars Boom (holland, Belkin) 3:18:35 óra
2. Jakob Fuglsang (dán, Asztana) 19 mp hátrány
3. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) azonos idővel
Az összetett élcsoportja:
1. Nibali 20:26:46 óra
2. Fuglsang 2 mp hátrány
3. Peter Sagan (szlovák, Cannondale) 44 mp h.

Videók