Tour: Chris Froome hajszálra a győzelemtől, Thibaut Pinot nyerte a szombati szakaszt

A kolumbiai Nairo Quintana ugyan nagyon meghajtotta Chris Froome-ot, de csak egy perc húsz másodpercet vert a Tour de France összetettjét vezető brit kerékpárosra a Modane–Alpe d'Huez szakaszon, melyet a francia Thibaut Pinot nyert meg.


 

Újabb gyilkos szakasz, legendás heggyel a végén: a Tour de France mezőnyére a 20. etapon 100 kilométer várt Modane-ból indulva, a cél az Alpe d'Huez, brutális kaptatójával – sorsdöntő órák vártak a kerékpárosokra, közöttük a sárga trikós Chris Froome-ra, akinek az előnyét pénteken csökkenteni tudta Nairo Quintana.
 
Froome 2 perc 38 másodperces előnnyel kezdte a szakaszt Quintana előtt, Alejandro Valverde (5:25 hátrány) és Vincenzo Nibali (6:44) csak a sárga trikós összeomlásában reménykedhetett. A mezőny először felmászott 2067 méterre, hogy meghódítsa a Col de la Croix de Fert, visszasüllyedt 723 méterre, aztán kezdődhetett a sorsdöntő emelkedő – az Alpe d'Huez 1850 méteres csúcsára.
 
A szakasz legmagasabb pontjára Alexandre Geniez ért fel elsőként, begyűjtve a 25 pontot, Quintana és Valverde több mint két és fél perccel hátrébb érkezett. Vincenzo Nibali „kóstolgatta” Froome-ot, aki nem sokkal később – ötven kilométerrel a cél előtt – beállt Quintana mögé, a nagyágyúk „lenyugodtak”, és együtt haladtak.
 
 
Az Alpe d'Huez-nek Geniez vágott neki elsőként, a nagymenők közül Nibali bajba került, defektet kapott – riválisai nem támadtak, amíg tartott a „műszaki helyszínelés”. Geniez Ryder Hesjedal és Thibaut Pinot előtt kapaszkodott fölfelé, Quintana megpróbált támadni, de Froome Sky-os „testőrcsapata" nem engedte el.
 
Tíz kilométerrel a cél előtt, Quintana „szurkálódásait” követően Valverde támadott, a kolumbiai követte, Froome-nak reagálnia kellett. Alberto Contador leszakadt, Froome pedig – két segítőjével együtt – kapaszkodhatott. Quintanaék fél perccel ugrottak meg a sárga trikóstól, akinek ez még mindig tökéletesen megfelelt.
 
A közönség Quintana mellé állt, aki elkezdte növelni előnyét, és hamarosan egy perccel leszakította Froome-ot, akit nem fogadtak túl lelkesen a helyi drukkerek. A szakaszsikerért Pinot, Hesjedal és Quintana versengett, Froome pedig küszködött a kaptatón, hogy megőrizze elsőségét. Az etapot Thibaut Pinot nyerte meg a tomboló franciák örömére, Quintana tizennyolc másodperccel utána keresztezte a célvonalat.
 
Kezdődött a várakozás a kínlódó Froome-ra, aki a végsőkig kihajtotta magát, és egy perc húsz másodperces hátránnyal jött be a kolumbiaihoz képest – ez elég is volt neki, a brit kerekes megvédte sárga trikóját, és (ha nem éri baleset a vasárnapi, Sevres–Párizs szakaszon) megnyeri a 2015-ös Tour de France-ot. Froome előnye 1:12 a záró, 21. szakasz előtt, Quintana pedig több mint négy perccel előzi meg Alejandro Valverdét.
 
 
 

Videók