Tömegbukás a Touron, Froomé a sárga

A spanyol Joaquim Rodriguez nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát, amelyen Chris Froome átvette az összetettben élen állónak járó sárga trikót.


 
Az Antwerpen és Huy közötti 159,5 km-es etapon egy hatalmas bukás borzolta a kedélyeket, a baleset következtében négyen feladták a további küzdelmet, illetve néhány kilométerre semlegesítették a szakaszt, amíg mindenki felért a főmezőnyre. Nagyot esett az összetett svájci éllovasa Fabian Cancellara is, aki a verseny újraindítása után nem sokkal szinte azonnal le is maradt.
 
Az utolsó kilométereken három kisebb domb nehezítette a kerekesek dolgát, köztük a célba vezető rendkívül meredek emelkedő, amelyen aztán az a Joaquim Rodriguez bizonyult a leggyorsabbnak, aki négyszer állt dobogón háromhetes körverseny végén, többek között két éve harmadik lett a Touron, de egyszer sem nyert. Mögötte a 2013-ban Tour-győztes Froome lett a második és az ezért járó időjóváírásnak köszönhetően összetettben átvette a vezetést, egy másodperccel megelőzve a német Tony Martint.
 
A többi esélyes közül a kolumbiai Nairo Quintana és az olasz címvédő, Vincenzo Nibali 11, míg a Tour kétszeres spanyol bajnoka, Alberto Contador 18 másodperc hátránnyal ért célba.
 
3. szakasz, Antwerpen-Huy, 159,5 km:
1. Joaquim Rodriguez (spanyol, Katyusa) 3:26:54 óra
2. Chris Froome (brit, Sky) azonos idővel
3. Alexis Vuillermoz (francia, AG2R) 4 mp hátrány
 
Az összetett élcsoportja:
1. Froome (brit, Sky) 7:11:37 óra
2. Tony Martin (német, Etixx - Quick-Step) 1 mp hátrány
3. Tejay van Garderen (amerikai, BMC Racing) 13 mp h.
 
Kedden a Seraing és Cambrai közötti, macskaköves részekkel nehezített 223,5 km-es etap vár a mezőnyre.
 
 

Videók