Szilágyi "csak" ötödik az Európa-bajnokságon

Olimpiai bajnokunk és világbajnokunk is érem nélkül maradt a vívó-Eb mai napján.


A hatvan versenyzőt felvonultató csoportkörben jól ment a magyaroknak: Szilágyi és a tavaly világbajnok Szatmári András is 5/1-es győzelem/vereség mutatóval zárt, míg Decsi Tamás és Gémesi Csanád 4/2-vel jutott a főtáblára.

A 64-es táblán az első körben Szatmári és Szilágyi erőnyerőként nem lépett pástra, Gémesi 15-7-tel a román George Dragomirt, Decsi Tamás pedig ugyanilyen tusaránnyal a lengyel Jakub Ocinskit búcsúztatta.

A 32 között Szilágyi 15-7-es diadalt aratott a grúz Beka Bazadze felett, míg Szatmári 15-5-re verte az ukrán Jurij Capot. Ebben a szakaszban búcsúzott Gémesi és Decsi: előbbit a román Tiberiu Dolniceanu győzte le 15-12-re, utóbbi a francia Vincent Anstettől kapott ki egyetlen tussal.

A nyolcaddöntőben a két versenyben maradt magyar egymással vívott, s a csörtéből Szilágyi került ki győztesen (15-9).

Az olimpiai bajnok a negyeddöntőben a címvédő, 2014-ben világbajnok német Max Hartung ellen lépett pástra. A magyar vívó hiába vezetett 14-13-ra, ellenfele egyenlített, majd egy vitatható tussal a győzelmet is megszerezte, így Szilágyi az ötödik helyen zárt.

Tavaly ők ketten vívták az Eb-döntőt, akkor is a német győzött.

Szatmári kilencedik lett, Gémesi a 22., míg Decsi a 24. pozíciót szerezte meg. Korábban a női párbajtőrözők versenyében a legjobban teljesítő magyarok a 32 között búcsúztak. Kedden férfi tőr- és a női kardcsapatok küzdelmeit rendezik.

Videók