Szenzációs bejelentés: Giro d'Italia 2020 Magyarországon VIDEÓ!

Európa egyik legnépszerűbb kerékpáros körversenye Magyarországra érkezik


Budapestről rajtol a 2020-as Giro d’Italia
 
 
Tizennegyedszer lesz Olaszországon kívüli rajt
Először 1965-ben fordult elő, hogy nem olasz földön történt meg a Grande Partenza, azaz a Nagy Rajt. Ekkor San Marino-ból indult el az olasz kerékpáros körverseny. Egy évvel később Monaco, 1973-ban a belgiumi Verviers, 1974-ben pedig a Vatikán jelentette a kezdetet. Ezt követően huszonkét évig, vagyis 1996-ig belföldön maradt a rajt is és a cél is. 
A kilencvenes években kétszer, mellett 1998-ban indult Olaszországon kívül a Giro: 1996- Athén, 1998-Nizza. 
Az ezredfordulót követően 2002-ben Groningen, majd 2006-ban egy másik belgiumi város, Seraing adott otthont a rajtnak. A következő külföldi rajt 2010-ben volt, ekkor Amszterdamból indult el a hajsza a rózsaszín trikóért. Innentől kezdve kétévenként rajtoltak külföldről a versenyek: 2012-ben a dániai Herning, 2014-ben Belfast, 2016-ban a hollandiai Apeldoorn, tavaly pedig Jeruzsálemből rajtolt el a Giro. Ehhez csatlakozik Budapest, illetve Magyarország 2020-ban. 
 
A kelet- és közép-európai országok közül elsőként.
Magyarországról még soha nem indult Európa egyik legnépszerűbb kerékpáros körversenye.
 
 
Mi is várható jövőre? Az első három szakaszt rendezik Magyarországon. Összesen 22 csapat 176 versenyzője áll rajthoz, akik 21 szakaszon keresztül harcolnak az összetett elsőségért, vagyis a rózsaszín trikóért. Ettől a szervezők - az RCS Sport és a magyar állam - azt várják, hogy több kerékpársport kedvelő jön Magyarországra, tehát a turizmus növekedése az egyik fő cél. A Giro d’Italia hazánkba érkezésétől sokrétű hatást várnak a szervezők.
Megtérülő befektetések, a magyar kerékpársport fellendülése, a kerékpározás presztízsének növekedése, a tömegsportra és a kerékpársport utánpótlására gyakorolt pozitív hatások. Mindennek érdekében a szervezők nemcsak magában a versenyben gondolkodnak. 1 éves ráhangoló, promóciós kampány előzi meg a Grande Partenzát. 
 
 
Lehetséges rajthelyszínként az Országház, a Budai Vár, valamint a Hősök tere merült fel. 
A tavalyi olasz körversenyt 198 ország 818 millió lakosa követte a média valamely felületén, legyen szó televízióról, rádióról vagy internetről. 
Ami pedig a televíziós közvetítéseket illeti: 18 televíziós társaság összesen 445 órányi adásidőt közvetített, melyből 181 óra élő volt. Rajtuk kívül 1534 újságíró és 520 fotóriporter működött közre. Mindez azt jelenti, hogy a versennyel felbecsülhetetlen értékű promóciót kapunk az országimázs építéséhez. 
 
Tavaly Rómát, jövőre Budapestet, és a magyar építészet legnevesebb alkotásait fogja csodálni fél Európa jövő májusban.
 
 
 
 
A versenyről
Négy trikóért küzdenek meg a versenyzők. A legfontosabb az összetett, vagyis a maglia rosa. Ezt minden évben megrendezik 1909 óta, és az nyeri el, aki a legrövidebb idő alatt teljesíti a 21 szakaszt. Az első kiírást az olasz Luigi Ganna, a tavalyit pedig a brit Chris Froome nyerte, első britként végrehajtva a tettet. A rekordot két olasz, Alfredo Binda, valamint Fausto Coppi, illetve a belga Eddy Merckx tartja, mindhármuknak öt győzelme van.
Az összetett elsőség mellett a pontverseny, a hegyiverseny és a 25 évnél fiatalabb versenyzők győztese is mezben részesül. A pontversenyt 1966-ban rendezték meg először, és Gianni Motta győzött, a rekordot itt Francesco Moser és Giuseppe Saronni tartja 4-4 elsőséggel. A címvédő ebben a kategóriában (maglia ciclamino) Elia Viviani. A hegyek legjobbjáért járó maglia azzurra (kék trikó) 1933 óta van jelen, itt Alfredo Binda volt az első győztes, a legtöbbször (hétszer) az olasz Gino Bartalit koronázták a hegyek királyává. Tavaly Chris Froome szerezte a legtöbb pontot a hegyeken, amivel az összetettet is behúzta. Froome előtt Marco Pantani, a Kalóz tudta ezt a duplát megcsinálni még 1998-ban. A fiatal versenyzőknek járó maglia bianca (fehér trikó) 1976-ban jelent meg először (Alfio Vandi győzelmével zárult). Az első korszak 1994-ig tartott, majd 13 éves szünetet követően, 2007-ben újraindult. A legutóbbi kiírást a kolumbiai Miguel Ángel López nyerte.
 
 
Legendás verseny, legendás sportolók érkeznek Magyarországra 2020 májusában. 
 
Grande sorpresa, grande partenza!
Nagy meglepetés, nagy rajt!
 
 
A nagy bejelentéssel kapcsolatban Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes is nyilatkozott a sport365.hu-nak.
  

 
Erdős Géza - Barócsi Pál
Fotók: Getty Images, Erdős Géza
 

 

Videók