Sportemléktárgyakból rendeztek aukciót New Yorkban

Több mint 650 ezer dollárért (mintegy száznegyven millió forint) kelt el az 1980-as téli olimpián a szovjet együttest legyőző amerikai jégkorongcsapat kapitányának meze egy aukción.


A Heritage Auctions árverési cég közlése szerint a mezt egy nevének eltitkolását kérő magángyűjtő vette meg 657 250 dollárért, kevesebbért, mint amennyit előzetesen vártak a licitálástól.

A Lake Placidben 1980-ban megrendezett téli olimpián az amerikai csapat meglepetésszerű győzelmet aratott a sportágat két évtizeden át uraló szovjet együttes fölött. A 4-3-as végeredményt a csapatkapitány, Mike Eruzione góljával állították be a házigazdák. A Sports Illustrated szakmagazin később a XX. század egyik kimagasló amerikai sportdiadalának nevezte a találkozót.

A volt kapitány az aukció előtt közölte, hogy azért bocsátotta árverésre a híressé vált mezt, mert "gondoskodni kíván családjáról és alapítványáról".

Kis híján százezer dollárt adtak azért a vérrel átitatott zokniért, amelyet a bostoni Red Sox dobójátékosa, Curt Schilling viselt 2004-ben az észak-amerikai baseballdöntő sorozatának második mérkőzésén. A bostoniak annak ellenére győztek a St. Louis Cardinals ellen, hogy Schilling ínszakadást szenvedett a jobb lábán, és a sérülés átáztatta vérrel a zokniját.

Összesen mintegy száz sportrelikvia talált új gazdára az aukción.

Videók