Semenya háborúja nem ért véget

Hiperandrogén atlétanő mögé beállt a dél-afrikai kormány is.


A dél-afrikai kormány felkérte az ország atlétikai szövetségét (ASA), hogy nyújtson be fellebbezést a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntésével szemben, melyet a nemzetközi szövetségnek (IAAF) az ország sztárfutóját, Caster Semenyát hátrányosan érintő szabályozása ügyében hozott.
 
Photo by Francois Nel/Getty Images
 

A CAS május elsején utasította el Semenya beadványát. A futó az IAAF azon határozatát vitatta, melynek értelmében a túl magas tesztoszteronszinttel rendelkező női középtávfutók - 400 és egy mérföld közötti távokon - csak akkor indulhatnak nemzetközi versenyeken, ha gyógyszerekkel 5 nanomol/liter alá csökkentik annak mértékét a vérükben. A CAS indoklása szerint "a szabályozás diszkriminatív", ugyanakkor a vizsgált dokumentumok és bizonyítékok alapján "erre a diszkriminációra szükség van" ahhoz, hogy a női atlétika érintett versenyszámainak igazságossága megmaradjon.
Tokozile Xasa, a Dél-afrikai Köztársaság sportminisztere hétfőn jelentette be: szakértők meghallgatását követően döntött arról, hogy felkéri a fellebbezésre az ASA-t, amely eddig nem foglalt állást az ügyben. A politikus sürgetése annak tudható be, hogy a Svájci Szövetségi Bírósághoz május végéig lehet fellebbezni.
A kétszeres olimpiai bajnok Semenya hiperandrogenizmussal él, ami azzal jár, hogy szervezetében a férfi hormonok aktivitása a normál mértéken felüli, aminek egyik legjelentősebb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteron-szint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet. A 29 éves középtávfutó az év első Gyémánt Liga-versenyén, a múlt pénteken Dohában még rajthoz állhatott - és nyert -, a jövőben viszont a szabályok szerint már csak akkor futhat 800 vagy 1500 métert versenyen, ha gyógyszerekkel csökkenti tesztoszteronszintjét. 

 

Videók