Rekordok futása

Minden idők legnépesebb, legsikeresebb Vivicittáját rendezték Budapesten


Minden idők legnépesebb Telekom Vivicittája került megrendezésre a hétvégén a Margitszigeten

 
 
Idén minden eddiginél többen, 31.293-an neveztek a kétnapos 34. Telekom Vivicittá Városvédő Futófesztiválra. A verseny vasárnapi távjai a hosszabb futások kedvelőit várta.  A hétvége legnépszerűbb futamára, a 21 km-es félmaratonra egyéniben 8682 nevezés érkezett. Sokan közülük először tették próbára magukat:
 
1400 versenyzőnek ez volt élete első félmaratonja.
 
 
Reggel 9-kor Szalay-Bobrovniczky Alexandra Budapest főpolgármester-helyettese, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Révész Máriusz az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosa és Szabó Melinda a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese indították el a 21 km-es táv futóit a Margitszigeten.
 
 
A rajtellövők versenyeztek is a távon: Szalay-Bobrovniczky Alexandra trióban, Gulyás Gergely és Révész Máriusz egyéniben tették meg a félmaratont. A város legszebb részeit befutva elsőként Horváth György (SZOE SE) ért célba 01:08:34-es eredménnyel, egy perccel mögötte 01:09:34-es eredménnyel Csere Gáspár (BEAC) érkezett, a harmadik helyen pedig Simon Péter (TITÁN TC) 01:13:04-es idővel végzett.
 
A győztes Horváth György nyilatkozata a célban:
„Szokatlanul erős volt a verseny előtti hét, mert egy hete is félmaratont futottam. Az, hogy jól sikerült a regeneráció, 14 kilométernél mutatkozott meg, amikor élre álltam. 70 percen belül vártam magam és ez sikerült is.”
 
 
A nők között az első befutó a félmaratoni távon 01:18:12 idővel Virág-Erdélyi Zsófia (UTE) lett. A második Bognár Anna (Bp. Honvéd SE) 01:20:37, a harmadik helyezett 01:21:01-es idővel Nicola Sykes (Bournville Harries) (GBR Birmingham) volt.
 
Virág-Erdélyi Zsófia maratonfutó olimpikon értékelése futásáról:
„Boldogság, szenvedés, újraéledés…  3:40-es tempóban kezdtem, féltáv után teljesen meghaltam a szembeszélben, de a befutóra újra erőre kaptam. Nagyon elégedett vagyok!” 
 
 
Sokan kerekesszékkel teljesítették a távot és természetesen idén is szép számmal indultak jelmezben. Az amatőr futók tízezrei között neves művészek, többek között Lévay Viktória színésznő, Epres Attila színész; és olimpiai bajnokok, mint Kovács Kokó István olimpiai bajnok ökölvívó, dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és Storcz Botond olimpiai bajnok kajakozó, edző is a táv teljesítői voltak, de Fördős Zé gasztroblogger, műsorvezető és Gregori Dóra a Miss Hungary 2010. cím birtokosa is boldog mosollyal értek célba.
 
Epres Attila így értékelte élete első 21 km-es versenyét:
„Egy szóban megfogalmazva laza volt a mai futás. Vásárhelyi Marci barátommal, az Örkény Stúdió műszaki vezetőjével futottam végig. Lassabb tempóban indultunk, mint terveztük és a célban úgy éreztem, bennem maradt még 10 kilométer!”
 
A 10 km-es klasszikusnak számító Vivicittá táv mezőnye 13 órakor indult. A távot legrövidebb idő alatt Jacsev Sámuel (SZOE SE) teljesítette. Ideje 00:33:19, két másodperccel később Bognár Domonkos (Budapesti Honvéd SE) ért célba. Harmadikkén Balázs Levente (Vasas SC) 00:33:23 idővel érkezett. Nőknél Bicsák Flóra (UTE) 00:35:37-es idővel végzett az első helyen, második helyen Bragmayer Zsanett 00:36:25-ös eredménnyel, míg harmadik helyen Szerencsi Ildikó (SZVSE) 00:37:14-es idővel teljesítette a távot.
 
A rekordszámú nevező rekordszámú szurkolót vonzott a Margitszigetre és a történelmi belvárosba. 
 
 
A népszerű fesztiválra idén is nevezhettek cégek, hiszen ez a verseny a „Fut a cég” sorozat egyik állomása.
A tavaszi megmérettetésre ötszáznál több cég 5500 futója jelentkezett.
 
Évről évre egyre jelentősebb a női nevezők száma a futóversenyeken.
 
Az idei kétnapos rendezvény összes nevezőjének 51%-a nő, 49% férfi. 
A 10 km-en 55% a nők aránya, a félmaratonon indulók 40 %-a nő.
 
 
Rekordszámú idén az országok listája, ahonnan futók neveztek a versenyre: 89 országból érkeztek a résztvevők a főváros legnépesebb tavaszi futóünnepére.
 
A technika idén is sokféle módon segítette a futókat és az érdeklődőket. A tavalyi versenyhez hasonlóan idén is egyéni, személyre szabott videót kapott minden versenyző, így már nem csak fotókkal, hanem befutóvideóval is megőrizhető a futóverseny emléke. A szurkolók a rajtszámba épített chip segítségével követhették nyomon, hogy épp hol fut ismerősük. Ezen kívül vasárnap délelőtt akár otthonról is nézhető volt a verseny a Sport1 élő televíziós közvetítése és az interneten követhető stream segítségével.
 
A városi futóversenyeken már hagyomány, hogy sokan jelmezben futják végig a teljes távot. 
 
 
A résztvevők a két nap alatt a nyolc különböző távon bizonyíthattak és élhették át a közös sportolás felemelő élményét és a célba érés boldogságát.
 
Vivicittá félmaraton eredmények:
 
férfiak
 
Horváth György (SZOE SE) HUN Babót 01:08:34
Csere Gáspár (BEAC) HUN Budapest 01:09:34
Simon Péter (TITÁN TC) HUN Szeged 01:13:04
 
 
nők
 
Virág-Erdélyi Zsófia (UTE) HUN Gödöllő 01:18:12
Bognár Anna (Bp. Honvéd SE) HUN Szeged 01:20:37
Sykes, Nicola (Bournville Harries) (GBR Birmingham) 01:21:01
 
 
Vivicittá 10 km eredmények:
 
férfiak
 
Jacsev Sámuel (SZOE SE) (HUN Felsőcsatár) 00:33:19
Bognár Domonkos (Budapesti Honvéd SE) (HUN Nyergesújfalu) 00:33:21
Balázs Levente (Vasas SC) (HUN Budapest) 00:33:23
nők
 
Bicsák Flóra (UTE) (HUN Budapest) 00:35:37
Bragmayer Zsanett (HUN Budapest) 00:36:25
Szerencsi Ildikó (SZVSE) (HUN Budapest) 00:37:14
 
 
Fotók: BSI

Videók