Párizsban továbbra is a 2024-es rendezéssel számolnak

A francia szervezőbizottság vezetője szerint nem lesz hatással rájuk a tokiói olimpia sorsa.


A 2024-es párizsi olimpiát megrendezik a terveknek megfelelően, függetlenül attól, hogy a koronavírus-járvány miatt tavalyról idén nyárra halasztott tokiói nyári játékoknak mi lesz a sorsa - közölte szerdán a francia szervezőbizottság.

A múlt héten a házigazda és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is cáfolta azt a brit sajtóinformációt, amely szerint a japán kormány már eldöntötte, hogy törlik a tokiói eseményt - mindkét fél határozottan kiállt az olimpiairendezés mellett.
"A válság kezdete óta a sportvilág alkalmazkodik a kialakult helyzethez. Természetesen a tokiói szervezők csak akkor bonyolítják le a játékokat, ha a körülmények megengedik" - mondta a Le Monde című lapnak Tony Estanguet, a párizsi ötkarikás szervezőbizottság vezetője.

"Különböző megoldásokon dolgoznak, hogy alkalmazkodjanak az egészségügyi háttérhez, ezek közé tartozik a nézők előtti vagy nézők nélküli rendezés, a tesztelések menete, illetve a buborékrendszer. Mindenre gondolnak, hogy a játékokat egészségügyi szempontból teljes biztonságban lehessen megrendezni" - tette hozzá a francia szakember.

Amikor januárban Japánban vészhelyzetet hirdettek a rekordszámú koronavírus-fertőzött miatt, a britek négyszeres olimpiai bajnok ex-evezőse, Matthew Pinsent felvetette, hogy 2024-re kellene halasztani a tokiói olimpiát.
Estanguet ezzel szemben közölte: a párizsi játékok dátumain nem változtatnak.

"A NOB-bal folytatott tárgyalásaim során nem az volt a benyomásom, hogy újra halasztani fognak" - fogalmazott.

"A történtek kevéssé befolyásolták a párizsi terveket és előkészületeket, nekünk megvan a magunk menetrendje. A mi 2024-es olimpiánk jól fog sikerülni, függetlenül attól, hogy Tokióban mi történik. Sokakhoz hasonlóan nagyon remélem, hogy megrendezik nyáron a játékokat, de Párizs nincs összekapcsolva Tokió sorsával" - mondta Tony Estanguet.

A NOB végrehajtó bizottsága szerdán (ma) tart ülést Svájcban.

Borítókép: Julien Mattia/NurPhoto via Getty Images

Videók