Ötvennyolc évesen állhat dobogóra a luxemburgi asztaliteniszezőnő

1983-ban még kínai színekben versenyzett.


A német Timo Boll bejutott a legjobb négy közé férfi egyesben, így már biztosan érmet szerez a Houstonban zajló egyéni asztalitenisz-világbajnokságon. Női párosban a kínai születésű, luxemburgi Ni Xia Lian 58 évesen állhat majd dobogóra.

Bár a 40 éves Boll az amerikai Kanak Jha elleni negyeddöntő előtt hasfalfájdalmakra panaszkodott, 4-2-re jobbnak bizonyult ellenfelénél, s mivel bronzmérkőzést nem rendeznek a vb-n, már biztosan érmes. Az elődöntőben a mindössze 19 esztendős svéd Truls Möregardh lesz a vetélytársa.

Boll korábban négyszer állt a világranglista élén, s ugyan a német csapat tagjaként többször is nyert világbajnoki érmet, egyesben eddig csak egyszer sikerült vb-dobogóra állnia, mégpedig tíz évvel ezelőtt, Rotterdamban, amikor harmadik lett.

A másik ágon kínai elődöntőt rendeznek majd a világelső Fan Csen-tung és Liang Csing-kun részvételével.

Női párosban Ni Xia Lian fele annyi idős honfitársa, a 29 éves Sarah De Nutte oldalán harcolta ki az elődöntőbe jutást, a legjobb nyolc között azt az indiai párost verték 3-0-ra, amely egy körrel korábban a Póta Georgina, Madarász Dóra duót búcsúztatta.

Ni Xia Lian 1983-ban, még a kínai csapat tagjaként világbajnok lett, majd 1989-ben költözött Luxemburgba, amelyet 1991 óta képvisel a nemzetközi versenyeken. Egyesben kétszer nyert Európa-bajnoki címet (1998 és 2002), vb-n azonban 1985-ben, azaz 36 éve szerzett legutóbb érmet, akkor második lett női párosban, még kínai színekben.

Az elődöntőben a favorit Szun Jing-sa, Vang Man-jü kínai kettős vár a luxemburgiakra.

Borítókép: Facebook.com/ Nia Xia Lian 

Videók