Öttusa: bemutatkoztak az új szövetségi kapitányok

Martinek Jánost, Kállai Ákost és Szloboda Józsefet választotta szövetségi kapitánynak a Magyar Öttusa Szövetség.


 
Mint ismert, a szövetség január 4-én írt ki nyílt pályázatot a férfi és külön a női, valamint az utánpótlás-válogatottak vezetésére.
 
A felnőtt férfi- és női válogatottnak eddig Pálvölgyi Miklós volt a szövetségi kapitánya, de a 72 éves szakvezető november közepén jelezte, hogy szerződése január 31-én lejár, és ő már nem pályázik. Pálvölgyi 2001-ben került a férfiválogatott élére és 2009-től irányította a női csapatot.
 
Az elmúlt években megnövekedett taglétszám, valamint feladatok miatt, a Magyar Öttusa Szövetség úgy döntött, hogy – a korábbiakkal ellentétben – külön pályáztatja a női, a férfi, valamint az utánpótlás szövetségi kapitányi pozíciót.
 
Végül négy érvényes pályázat érkezett, és a pénteki elnökségi ülésen a korábban kijelölt bíráló bizottság álláspontját a MÖSZ elnöksége egyöntetűen elfogadta – áll a MÚSZ közleményében.
 
A döntés értelmében, a felnőtt és junior férfi versenyzők szövetségi kapitánya a kétszeres olimpiai-, négyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok öttusázó Martinek János lett, aki az elmúlt években megbízott főtitkárként segítette a szövetség munkáját.
 
A női versenyzők szövetségi kapitányi feladatait a korábban csapatban és váltóban is világbajnoki címet szerző, és eddig az utánpótlás szövetségi kapitányi posztot betöltő Kállai Ákosra bízta az elnökség.
 
A harmadik szövetségi kapitányi pozíciót – aki az utánpótlás irányításáért lesz felelős – Szloboda József tölti be, aki számára ez a feladat nem idegen, hiszen évek óta része volt az utánpótlás versenyek edzői csapatának.
A megbízások időtartama határozott idejű lesz, 2017. február 1-től 2018. január 31-ig szól, de a felek kölcsönös megelégedettsége esetén közös megegyezéssel hosszabbítható évenként az olimpiai ciklus lezárásáig.
 
 
„Szeretném azzal kezdeni, hogy természetesen óriási megtiszteltetés számomra az, hogy szövetségi kapitány lehetek. Köszönöm a bizalmat és azonnal elkezdjük a munkát, mert lesz feladatunk bőven. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem az elmúlt évek során, melyeket nagyon fontosnak tartok továbbadni. Sosem szakadtam el annyira a sporttól, hogy ne lássak bele pontosan, ne lássam, hogy milyen változások történtek és milyen változásokra van szükség” – mondta el Martinek János a MÖSZ honlapjának.
„Edzői hitvallásom egy része, hogy elsősorban szellemi és nem szakmai problémákkal kell megküzdenie a szövetségi kapitánynak. Megváltozott világunkban a versenyzők motiváltsága, hozzáállása is új szemléletet kíván. Ezt helyrerakni nagy kihívás, de megoldható.”
 
„Nagyon nagy megtiszteltetés számomra az új feladat. Nagy nevek után kapom meg a lehetőséget, hiszen Kulcsár Antalt és Pálvölgyi Miklóst követem női kapitányként, de szövetségi kapitányként még Pécsi Gábort is szeretném megemlíteni, mint nagy elődöt, bár ő nem női kapitány volt. Rengeteg feladatunk lesz és nagy kihívásokkal kell szembenéznünk, de engem mindig is motiváltak a komoly feladatok, tehát ez nem okozhat gondot – vélekedett Kállai Ákos, a női versenyzők új kapitánya. – Szeretnénk majd Martinek Jánossal leülni és kialakítani azt a munkamódszert, amivel garantálhatjuk az előrelépést, biztosíthatjuk a megfelelő felkészüléseket. Szeretném, ha az eredményesség terén is látványos lenne a javulás, de azt nem szabad elfelejteni, hogy hosszú távban kell terveznünk és gondolkoznunk. Abban bízom, hogy a tokiói ötkarikás játékokra már egy  ütőképes és eredményes csapattal utazhatunk.”
 
„Nagyon köszönöm az elnökségnek, hogy rám esett a választásuk – kezdte Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitány. – Ez a pozíció természetesen nagy megtiszteltetés, de legalább olyan nagy felelősség is. Szeretném az elődöm, Kállai Ákos munkáját folytatni, mert azt gondolom, a program jó, a kijelölt út megfelelő és nagyon sok munkával sikeresek lehetünk. Hatalmas bázissal rendelkezünk, hiszen nagyon sok ügyes és tehetséges fiatal öttusázik, ami annak is köszönhető, hogy sok új egyesület alakult. Figyelnünk kell rájuk, segítenünk kell a munkájukat és így a tehetségekből nagyon jó versenyzőket nevelhetünk. Már túl vagyunk az idei felmérőn és nagyon várjuk a közelgő Budapest Bajnokságot, ami az ifiknek válogató lesz és remélem nagyon sokan neveznek majd, hogy bizonyíthassanak.”

Videók