"Országonként változó, hogy milyen a tesztek megbízhatósága"

A karanténban lévők számára is engedélyeznék az edzéseket.


Elképzelhető, hogy lesznek sportolók, akiknek karanténba kell vonulniuk a tokiói olimpia helyszínén, de számukra is engedélyeznék az edzéseket a jövő nyárra halasztott tokiói nyári játékokat megelőzően a szervezőbizottság elnöke szerint.

A koronavírus-járvány miatt a szervezők a japán kormánnyal és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal együttműködve a biztonsági intézkedéscsomag kialakításán dolgoznak, amely decemberre ölthet végleges formát. Szerdán az illetékesek nyilvánosságra hozták az előzetes elképzeléseket, melyek szerint a sportolókra kötelező tesztelés vár majd az országba lépés és az onnan távozás előtt is, emellett utazási korlátozásokat rendelnének el számukra Japánon belül, de karanténra nem köteleznék őket.

Muto Tosiro, a szervezőbizottság vezetője viszont - az insidethegames.biz cikke szerint - felvetette, hogy a karantén sem kizárt, de ilyen esetben a versenyzők engedményeket kaphatnának és lehetőségük lenne a tréningezésre.

Álláspontját azzal indokolta, hogy a világ országaiban eltérő a járványhelyzet és a tesztelések sem egységesek.

"Országonként változó, hogy milyen a tesztek megbízhatósága. Egyáltalán nem biztos, hogy mindenhol ugyanolyan az ellenőrzések hatékonysága"
- mondta Muto.

A NOB, a japán kormány és a szervezők között folyamatos az egyeztetés. Szerdán a szigetország miniszterelnöke telefonon beszélt Thomas Bachhal, aki pénteken bekapcsolódik a koordinációs bizottság online ülésébe, melyen az olimpiai bizottság, az szb és a japán kormány tagjai vesznek részt, és az olimpia lehetséges lebonyolításának lehetséges forgatókönyvéről egyeztetnek majd.

Az idény nyárról jövőre halasztott játékokat 2021. július 23. és augusztus 8. között bonyolítják le.

Borítókép: Buda Mendes/Getty Images

Videók