Nincs vége az orosz doppingbotránynak, ismét felfüggesztették a moszkvai labor működését

A WADA szerint a laboratórium működése nem felelt meg az elvártnak.


A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ismét felfüggesztette a moszkvai laboratórium működését.

Tavaly januárban a nemzetközi szervezet már ideiglenes felfüggesztéssel büntette az orosz fővárosban működő labort, másfél hónappal azt követően, hogy laboratóriumi eredmények manipulálása miatt a WADA négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől. A büntetést utóbb a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) két esztendőre csökkentette.

Ezúttal azért vonta be működési engedélyt a WADA a moszkvai létesítménytől, mert az nem felelt meg az etikai és laboratóriumi normáknak.

A WADA friss bejelentése alapján a laboratórium így "továbbra is jogosulatlan marad sportolókkal kapcsolatos vérmintáknál a biológiai útlevél ellenőrzésére vagy bármilyen más formájú doppingellenes vizsgálat elvégzésére". Az útlevél adatai által nyomon követhetők a különböző biológiai összetevők gyanús változásai, amelyek doppinghasználatot jeleznek.

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) tagadta, hogy a laboratóriumban tárolt adatokat szándékosan megváltoztatták volna. A labornak 21 nap áll rendelkezésére, hogy a döntés ellen fellebbezésért a CAS-hoz forduljon.

A moszkvai labor akkreditációját 2015-ben szabálytalanságok miatt már megvonta a WADA, miután fény derült arra, hogy Oroszországban intézményesen folyt a doppingolás, de 2016-ban részben helyreállította a működését a biológiai útlevél programmal összefüggésben.

Videók