Nem elég a szép játék, küzdenie is kell a sakk magyar üstökösének

Rapport Richárdnak elsősorban a középjátékban kell fejlődnie Kállai Gábor nemzetközi nagymester szerint. A 17 éves magyar sakkozó holtversenyben az utolsó helyen végzett a vasárnap befejeződött Wijk aan Zee-i tornán, amely az eddigi legnagyobb megmérettetése volt.


"Egyrészt örvendetes, hogy az a remek stílus, a játék különleges megközelítése, amelyet Ricsi képvisel, a legnagyobbak között is életképes, de az utolsó hely kicsit sovány" - értékelte az MTI-nek Rapport teljesítményét Kállai Gábor, aki szövetségi kapitányként ezüstérmet szerzett a férficsapattal a 2002-es sakkolimpián.

A korábban Polgár Juditot is edző Kállai hozzátette, mint Rapport-rajongó megjegyezné, ha egy sakkozó elszalasztja a győzelmi esélyt egy partiban, azért még kötelessége a döntetlenért küzdeni.

"Ricsi elismerést váltott ki azzal, hogy szépen igyekezett játszani, de a játék része a küzdés is, az utolsó esély megragadása. Emellett nem először fordul elő, hogy a verseny végére visszaesik. Ez magyarázható azzal, hogy elfárad, de az ambíció hiányával is, ami viszont egy profinál nem fordulhat elő." - jelentette ki Kállai Gábor.

Úgy vélte, a nagyközönség élvezte Rapport játékát, új színfoltot jelentett, a "romantikus sakkozás reneszánszát", amely azonban másoknál, például a világranglistán harmadik amerikai Hikaru Nakamuránál is tapasztalható. Ugyanakkor hiába egy-két jó ötlet a parti során, ha azok kidolgozása hiányzik.

"A Boris Gelfand elleni győzelem azért is volt bravúros, mert a budapesti cselnek nevezett megnyitás után pontosan kidolgozta a folytatást. Ám hiába a jó megnyitások, ha Ricsi középjátéka nem olyan erős, mint a legjobb 10-15 játékosé, akkor őket nem hatja meg egy váratlan ötlet. Ricsi 17 éves, semmiről nincs lemaradva, de a következő két évben a középjátékban erősödnie kell."
Rapport Richárd a héten a gibraltári sakkfesztiválon szerepel.

 

Videók