Negyvenéves lett Polgár Judit, minden idők legjobb sakkozónője

Szombaton ünnepli negyvenedik születésnapját Polgár Judit sakk Oscar-díjas nemzetközi sakknagymester, olimpiai bajnok, minden idők legjobb sakkozónője.


Polgár Judit sakkozó családban született 1976. július 23-án Budapesten, harmadik lányként. Édesapja, Polgár László nevelési elméletének bizonyítására mindhárom lányából sakkozót nevelt, magántanulóként oktatta őket, mindannyiuknak több diplomájuk van, négy-nyolc idegen nyelven beszélnek, és a legjobb sakkjátékosok között tartják őket számon. Két nővére, Zsuzsa és Zsófia női nemzetközi nagymester, Zsuzsa a férfiak között is nagymester, Zsófia pedig nemzetközi mester. Édesapjuk számos könyvet írt pedagógiai módszeréről, köztük a Nevelj zsenit! címűt.

Judit kilencévesen megnyerte a New York Open versenyt a minősítés nélküliek között, tizenhárom évesen pedig a 14 éven aluli fiúk világbajnokságát. Tizenöt évesen ő lett minden idők legfiatalabb férfi nemzetközi nagymestere, fiatalabban szerezte meg a címet, mint annak idején Bobby Fischer.

1988-ban a három Polgár lány és Mádl Ildikó alkotta női csapat a sakkolimpián megfosztotta trónjától a verhetetlennek hitt szovjet válogatottat, így a magyar sakktörténelemben először olimpiai bajnokok lettek, Polgár Judit pedig a legfiatalabb olimpiai sakkbajnok. Ezt az eredményt 1990-ben megismételték.

Polgár Judit 1989-től 2015-ig folyamatosan vezette a női világranglistát, ami a férfi és a női világranglistát tekintve is rekord, mind az életkorát, mind a világelsőség időtartamát tekintve.

Tizennégy éves kora óta nem szerepelt olyan versenyen, amelyen csak nők játszanak, mert az abszolút világbajnoki cím elérése lebegett a szeme előtt. 1993-ban páros mérkőzésen legyőzte Borisz Szpasszkij, majd 1998-ban Anatolij Karpov volt világbajnokokat, így első nőként nyerte meg az amerikai nyílt bajnokságot. 1999-ben bejutott a FIDE-világbajnokság negyeddöntőjébe, 2000-ben Balin és Jaffában is nyert egy 16-os kategóriájú versenyt, utóbbit két világbajnok előtt - hasonló győzelmet nő még nem aratott. Élő-pontszámát tekintve az első nőként került a legjobb tíz férfi játékos közé, a legmagasabb pontszámot - 2735 pontot - 2005 júliusában érte el. Legjobb helyezése a férfi világranglistán a nyolcadik hely volt (először 2004 januárjában).

Tagja volt az oroszok mögött 2002-ben olimpiai ezüstérmes férficsapatnak, és 2005-ben részt vett az argentínai férfi világbajnokságon, amelyen a nyolc résztvevő közül ő volt az egyedüli nő. 2014-ben a norvégiai Tromsőben rendezett olimpián ezüstérmet szerzett a férfiválogatottal. Ezzel egy időben a The Times magazin hasábjain bejelentette, hogy visszavonul a versenyszerű sakkozástól, az alapítványára és az iskolai sakkoktatás népszerűsítésére összpontosítja figyelmét.

A sakktörténet legjobb női sakkozója, nemzetközi nagymester, nyolcszoros sakkolimpikon: kétszeres női sakkolimpiai bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes és egyéni Európa-bajnoki bronzérmes. Magyar szuperbajnok, U14-es és U12-es korosztályos ifjúsági világbajnok a fiúk között. Ő az első lány, aki korosztályos fiú világbajnokságot nyert két alkalommal. Számtalanszor volt az év magyar sakkozója (1989, 1991, 1993, 1994, 1998-2003, 2005-2012, 2014). Ő az első nő, aki a legjobb 10 közé került az abszolút világranglistán, és az első nő, aki Európa-bajnokságon abszolút kategóriában érmet szerzett. Az általa legyőzött világbajnokok: Kaszparov, Karpov, Anand, Szpasszkij, Topalov, Halifman, Kaszimdzsanov, Ponomarjov, Szmiszlov, Carlsen.

Hétszer tüntették ki sakk Oscar-díjjal. 2001-ben a 20. század legjobb női sakkozója számára odaítélt oklevelet vehette át. 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2005-ben a Pro Európa-díjjal tüntették ki. 2011-ben beválasztották az Európai Sakkszövetség Iskolai Sakkozásért Bizottságába. 2013-ban a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést és a Caissa Díjat, a Nemzetközi Sakkszövetség által adományozott, a világ legjobb sakkozójának járó "új" Oscar-díjat is megkapta. 2014-ben a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja és a magyar tehetség nagykövete lett, Prima Primissima díjjal is kitüntették. 2015-ben a Magyar Szent István-renddel és a Nemzeti Sport karrierdíjjal ismerték el. 2016-ban Budapest díszpolgárává választották.

Alapítványa, a Polgár Judit Sakk Alapítvány a Képességfejlesztésért 2012-ben indult útjára, hogy egyedülálló módszerével segítse a gyerekek képességfejlődését a közoktatásban. Az általa kidolgozott vizuális gondolkodás- és képességfejlesztő, komplex integrációs oktatási program 2013-ban a Nemzeti Alaptantervbe is bekerült, önálló tantárgyként válaszható az általános iskolák alsó tagozatában. A tanulás segítésére Sakkpalota címmel készítettek tankönyv- és munkafüzet-sorozatot tanári kézikönyvvel kiegészítve. 2015-ben a Legjobb Európai Tananyag Díj (BELMA) "a zsűri innovatív tananyagnak ítélt különdíját kapta meg" Frankfurtban a Sakkpalota pedagógiai program megalkotásáért.

2013-ban magyarul is kiadták a Hogyan döntöttem meg Fischer rekordját? című, eredetileg angolul megjelent művét. Az életrajzi elemekkel átszőtt szakkönyvet az Angol Sakk Szövetség 2012-ben az év sakk-könyvének választotta.

A 2015-től a magyar férfi sakkválogatottat szövetségi kapitányként irányító klasszis így vallott a sakkozásról: "A munkám és a szenvedélyem, s ugyan már nem a sakktáblánál ülve, hanem oktatási intézményekben előadások formájában vagy szimultánon keresztül művelem. Ez kisgyermek koromtól kezdve az életem, a második anyanyelvem, aminek az ezer arcát szeretném bemutatni a fiataloknak."

Videók