Mehet az Everestre a magyar hegymászó

Laboratóriumi és terheléses vizsgálaton vett részt a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására készülő Klein Dávid, aki az eredmények és orvosai véleménye szerint fizikailag alkalmas állapotban van.


A SPAR Everest Expedíció sajtóügynökségének tájékoztatása szerint a hegymászó állapotfelmérése az érrendszer vizsgálatával kezdődött.

Kardiológus vezetésével elemezték a pulzushullám terjedési sebességét, intenzitását, meghatározták a főverőér és a nagyartériák merevségét. Ezek azért fontosak, mert oxigénhiányos légkörben a szervezet elkezd vörösvérsejteket termelni, így a vér besűrűsödik és nehezebben kering.

Ezt követte a testösszetétel-mérés, a teljes laboratóriumi vér- és EKG-vizsgálat, valamint egy speciális terheléses mérés: Klein Dávidnak a futópadon - rövid bemelegítés után - úgy kellett sprintelnie, ahogy csak bírt egy speciális maszkkal az arcán, ami a be- és kilélegzett gázok összetételét vizsgálta.

Ezen keresztül mérik a szervezet energiaforgalmát a légzéstől a keringési rendszeren át az izomzatig, hogy teljes képet kapjanak a test edzettségi szintjéről, terhelhetőségéről, a fizikai erőfeszítéskor várható kockázatokról.

Az orvosi és laboratóriumi eredmények alapján Klein Dávid egészséges és jó eséllyel indulhat el a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására.

A sportoló egyébként hónapok óta úgynevezett erőállóképességi edzésekkel készül az expedícióra. Programja lényege, hogy megfelelő szintre hozzon bizonyos alapvető fiziológiai paramétereket: a vitálkapacitást, vagyis hogy mennyi levegőt tud beszívni a tüdő, a légzőizmok erősségét, tehát hogy milyen hatékonyan "rántja be" a tüdő a levegőt. Mindehhez a leghatékonyabb az úgynevezett intervall edzés, amelynek során a szervezetet nem engedik beállni egy adott ritmusra, hanem terhelési és pihenő szakaszok váltakoznak, hogy felkészítsék a testet és a szívet az éles helyzetekre.

Az április 6-án induló expedíció keretében Klein Dávid ismét oxigénpalack nélkül próbálja megmászni a Mount Everestet, a Himalája és egyben a világ legmagasabb, 8848 méteres csúcsát. A csúcstámadás május végére-június elejére várható.

 

Videók