Medve nem volt, kedves emberek igen!- Tusványosról jelentjük

A Bálványosi Szabadegyetemen a Sport365 szerkesztősége jelen volt, 3 új társoldalának a Felvidék.hu, a Sporthatároknélkül.hu és az Erdélysport.hu elindulásának kapcsán. Ez utóbbi, már friss tartalmakkal várja az olvasókat.


A Sport365 csapata ott volt a 30. Bálványosi Szabadegyetemen. Nem csak tudósítottunk, hanem társoldalunkkal az Erdélysport.hu-val karöltve panelbeszélgetéseket is tartottunk az érdeklődőknek. Következzen most egy rövid beszámoló arról, milyen volt egy idegen országban otthon érezni magunkat. Valamint arról, hogyan fér meg egymás mellett a szakadt farmer és az öltöny-nyakkendő.


Bár a programok már július 23-án elkezdődtek, mi csak egy nappal később érkeztünk. Szerencsére, mert így már tájékoztattak minket arról, hogy a küzdőtéren térdig érő sár várja az érdeklődőket, így első utunk a boltba vezetett, hogy beszerezzük az elengedhetetlen fesztiválkelléket, a gumicsizmát. A kitérő után belecsöppentünk az igazi tusványosi hangulatba, ahol valami furcsa felszabadító érzés hatotta át a levegőt.

Fiatalok és idősek, öltönyös politikusok és haspólós tinik mentek el egymás mellett, sokszor a viszontlátás örömében megölelve egymást.


1989-ben született meg az ötlet, következő évben pedig el is kezdődött a szabadegyetem
 

Még mielőtt mi is azonosulhattunk volna a rendezvény hangulatával nyakunkba szakadt a szervezés, bár lehet ezt is mondhatjuk az esemény bájának. Szállás volt, csak nem ott és nem annyi, amennyi kellett volna, de a főszervező kollégánk mosolyogva rohant, telefonált, intézkedett, így végül minden elrendeződött. Néhány üdvözlő koccintás után a szerkesztőség egy része nyugovóra tért, mi azonban még tettünk egy kört a koncertek között, főtt kukoricával a kezünkben.

Én először jártam itt és meglepve tapasztaltam, hogy minden ember barátsággal üdvözöl, és mindenkinek van a másikhoz néhány kedves szava.


A Final Score Media pavilonjánál a gyerekek is találtak szórakozást


Másnap korán keltünk, és bár mindenki más településről érkezett, szerencsére időre összegyűlt a csapat. Röviden egyeztettünk a meghívott sportolókkal, kikerültek a molinók, ellenőriztük a hangosítást, és átadtuk a terepet a főszereplőknek. A színpadon Kokó kérdezte Mocsai Lajost, Mocsai Tamást és Gyurta Dánielt, akik arról beszéltek, a sportban nincsenek határok. Gyurta Dani nem csak azt mesélte el, hogy milyen napról-napra feszegetni az emberi test határait, de azt is elmondta, mennyi erőt ad egy-egy versenyen a tudat, hogy 15 millió magyar áll mögötte. Mocsai Tamás, a Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezetője hangsúlyozta a gyermekkori sportolás fontosságát.

Édesapja, Mocsai Lajos pedig bejelentette, szeretné életre hívni a Magyar Sportolók Világjátékát.


Balról: Mocsai Tamás, Mocsai Lajos, Gyurta Dániel és Kovács István (Kokó).

Bár az Erdélysport által szervezett beszélgetés kora délután véget ért, a programok sora nem. Estig az előadások váltották egymást, majd sötétedés után a zenekaroké lett a főszerep. Mire a Kiscsillag színre lépett a tábor apraja-nagyja összegyűlt a küzdőtéren. A zene segítségével pedig ismét elmosódtak a határok.

A délután még előadást tartó sportolók beszélgettek, ismerkedtek és együtt buliztak a tömeggel, mint, ahogy a többi előadó is.


Az összes pad megtelt a hallgatósággal.

Pénteken az álmosan induló reggel után ismét a sporté lett a főszerep a Depo sátorban, ahol ezúttal a vizes sportok kerültek előtérbe. Kopár István és Gál József olyan átéléssel mesélt a földkerülő vitorlázásról, hogy szinte a hánykolódó tengeren érezte magát az ember.

Szabó Norbert pedig elárulta, nem a távolság jelentette számára a legnagyobb nehézséget az Atlanti Óceán átevezése közben, hanem a bőre kidörzsölődését okozó ruházat.

Az izgalmas történetek nemcsak minket, hanem a közönséget is ámulatba ejtették. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a végén már nemcsak az árnyas oldal, hanem a teljes színpad előtti tér tele volt.


Balról: Kollár Lajos, Kovács István (Kokó), Gál József, Kopár István, Szabó Norbert.

Az Előadást követően a Final Score Média csapata fogadást tartott, ahol elhangzott, örülnek, hogy 3 új lappal bővül a kínálatuk. A tulajdonos hangsúlyozta, a Felvidék.hu, az Erdélysport.hu és a Sporthatároknélkül.hu oldala is azt a célt szolgálja majd, hogy a határon túl élő magyar sportolókat és sikereiket minél többen megismerhessék.

Szemből a Final Score Media munkatársai: Bélteky Róbert, Székely Csilla, Bakonyi Péter, mellettük jobbra Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakkszövetség elnöke.

Este az Intim Torna Illegál és a feltörekvő Bagossy Brothers váltották egymást a színpadon. A színpad előtt pedig a délutáni erős napsütének köszönhetően a legszebb lábbelik váltották a gumicsizmákat. 

Szombaton már nem csak a fesztivál területét, hanem a páratlan szépségű Erdélyt is felfedeztük, így a hazautazás előtti éjszaka számos gondolat kavargott bennem. Álmomban újra láttam a Szent Anna-tavat, éreztem a számban a puliszka ízét, találkoztam az új ismerősökkel és talán még a medvével is, akivel a valóságban szerencsére nem futottam össze.

 

 
Mocsai Lajos elmondta a Testnevelési Egyetem 100. évfordulóján rendezné meg a Magyar Sportolók Világjátékát.

Videó: Sport365

 


Gyurta Dániel a magyarok buzdításának felemelő érzéséről mesélt.


Videó: Sport365

 


Gál József és Kopár István egymást kérdezték kameránk előtt.

Videó: Sport365

 

 

 
Szabó Norbert elárulta mi motiválta abban, hogy megvalósítsa álmát.

Videó: Sport365

 

Fotók és borítókép: Sport365.hu/Erdős Géza
 

Videók