Magyarul is megjelent Polgár Judit sakkoktató könyvsorozatának első kötete

Magyar nyelven is megjelent Polgár Judit sakkot tanító könyvsorozatának első kötete.


Minden idők legjobb női sakkozójának, a világranglistát immár 25 éve vezető nagymesternek a műve a Hogyan döntöttem meg Fischer rekordját? címet viseli, és a versenyző pályafutásának első szakaszát dolgozza fel. Az életrajzi elemekkel átszőtt szakkönyv Polgár Judit játszmáit a kezdetektől egészen 15 éves koráig ismerteti, vagyis addig, amikor a világ legfiatalabb nagymestere lett.

"Még 2009-ben, egy Gelfand elleni játszmám után döntöttem el, hogy megírom ezt a könyvet, amelyet még két másik kötet fog követni" - fogalmazott a könyvet bemutató keddi sajtótájékoztatón Polgár Judit, akinek korábban Sakkjátszótér címmel több, gyerekeknek szóló könyve is megjelent már, mégis ezt a mostanit tartja a kedvencének, mert szavaival élve "a szívét, az idejét és az energiáját is beleadta".

"Leginkább azoknak ajánlom, akik már kellőképpen tudják a szabályokat, sőt, talán már játszottak is néhány versenyen. Nemcsak a fiatal játékosok, amatőrök fejlődése szempontjából lehet hasznos, hanem a szüleik, edzőik is használhatják kézikönyvként" - tette hozzá a közelmúltban sakk Oscar-díjjal kitüntetett versenyző.

Orgován Katalin, a Műszaki Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatója elárulta, hogy a könyv eredetileg angol nyelven jelent meg, a magyar változat Hazay László fordításában készült el - ő korábban Polgár Judit edzője volt, sőt, a játékos még mostanában is kér tőle tanácsot.

Az igazgató elmondta azt is, hogy a kötetet az Angol Sakk Szövetség 2012-ben az év sakk-könyvének választotta, míg a nagymesterek szerint - mindössze egy szavazattal lemaradva - a második helyet érdemelte ki.

A könyv első öt fejezete az egyszerű taktikai motívumokra koncentrál, a következő három a pozíciós játék alapfogalmaival foglalkozik, ezután a megnyitásból a középjátékba, majd onnan a végjátékba való átmenet finomságait világítja meg.

A kötet második felében teljes játszmaelemzések találhatók, zárásként pedig a sakkversenyek sokszínű világába is bepillantást enged a szerző.

Videók