Magyarázkodik a doppinggal lebukott kerékpáros sztár

Négyszer nyerte meg a Tour de France-ot.


A négyszeres Tour de France-győztes Chris Froome tagadja, hogy bármilyen szabályt megsértett volna; a brit kerekesről szerdán derült ki, hogy a Vuelta a Espana körversenyen adott vizeletmintájában túl magas volt a szalbutamol-szint, írja a Nemzeti Sport.
 
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) közlése szerint a szeptember 7-én adott mintában az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szer szintje a megengedett érték kétszerese volt.
 
„Megértem, hogy ez nagy sokként érte az embereket – mondta Froome a BBC-nek adott interjúban. – De természetesen semmilyen szabályt nem szegtem meg. Nem vettem be nagyobb adagot a megengedettnél, és biztos vagyok benne, hogy a végén kiderül az igazság.”
 
A brit kerekes engedéllyel használja a készítményt, a Vueltán azonban elmondása szerint „rosszabbodott az állapota”, így csapatának, a Sky orvosának javaslatára és engedélyével növelték a megszokott adagját.
 
„Mint mindig, ezúttal is nagyon figyeltünk arra, hogy ne használják többet a megengedett adagnál” – nyilatkozata még szerdán a 32 éves kerékpáros, aki elmondása szerint tíz éve versenyez az asztmájával.
 
Hozzátette: az UCI-nak jogában áll ilyen esetben részletes vizsgálatot kezdeményezni, amelyhez ő és csapata megad minden szükséges információt.
 
Froome, miután ismét megvédte címét a Tour de France-on, pályafutása során először nyerte meg a Vueltát. Ha az illetékesek úgy döntenek, doppingvétséget követett el, valószínűleg megfosztják a Vuelta-győzelmétől, és nem indulhat a jövő évi Touron.
 
„Megértem az emberek reakcióit, különösen a sportág közelmúltbeli történetét ismerve. De ez egy teljesen más eset. Ez nem egy pozitív doppingteszt” – védekezett Froome, aki kérdésre válaszolva hozzátette: nem érzi úgy, hogy folt esett volna a becsületén, s a mostani ügy lerombolná a nimbuszát.
 

Arsenal: Wenger napjai meg vannak számlálva " NEMZETKÖZI FOCI › Angol foci

Az Arsenal korábbi védője, Martin Keown szerint Arsene Wenger nem sokáig marad már az Arsenal vezetőedzője. A londoni klub az utóbbi kilenc mérkőzésén mindössze kilenc pontot gyűjtött, és a tabellán is egyre lejjebb csúszik, jelenleg hetedik, tizenkilenc ponttal lemaradva az éllovas Manchester City mögött.

Videók