Magyar továbbjutók a hazai Európa-bajnokságon

Mindhárom magyar lány továbbjutott az egyéni számokban.


A női 1500 méter negyeddöntőjével kezdődött a debreceni Főnix Csarnokban a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság, amelyen mindhárom magyar versenyző továbbjutott.

Elsőként a táv 2018-as Eb-bronzérmesét, Bácskai Sára Lucát szólították jégre, aki féltávig a mezőny végén korcsolyázott, majd ritmust váltva egészen a második helyig tört előre az orosz Jekatyerina Jefremenkova mögé.


Fotó: MTI

Ezt a pozícióját nagyon taktikusan versenyezve végig biztosan őrizte az agresszíven korcsolyázó szlovák Petra Rusnakovával szemben, aki felesleges igyekezetében pórul is járt, mert az utolsó kanyarból kikorcsolyázva elesett a még éppen továbbjutó, harmadik helyen, így kiesett.


Fotó: MTI

A másik két magyar, Jászapáti Petra és Lockett Deanna ugyanabban a hatosban szerepelt. Össze is dolgoztak, az élen korcsolyázó Jászapáti szépen beengedte maga elé ausztrál születésű csapattársat, amikor az féltávnál mindenkit körbekorcsolyázva előretört.

Végül az 500 méter lengyel világkupagyőztese, Natalia Maliszewska megelőzte Jászapátit, de riválisaikat leszakítva mindhárman biztosan léptek az elődöntőbe.

"Jó volt már túlesni a tűzkeresztségen. Kifejezetten jó erőben érzem magam. A taktikánk is bevált a futamban"
- mondta Jászapáti Petra, aki dicsérte a jeget is, szerinte most a legjobb, igaz, így nagyon hideg van a csarnokban, mert az eddig túl puha jeget tovább hűtötték.

A szám egyetlen meglepetéseként kiesett az 500 méter holland világbajnoka, Lara van Ruijven, aki elesett a futamában.

A férfiak 1500 méteres távján először Liu Shaoang lépett jégre a magyarok közül és az előző kontinensviadalon 500 méteren aranyérmes versenyző magabiztos futamgyőzelemmel jutott tovább.

Testvérét, az ezen a távon és összetettben is címvédő Liu Shaolin Sándort a negyedik futamban szólították, ő pedig, bár sokáig a mezőny végén korcsolyázott, öt körrel a futam vége előtt az élre tört és különösebb megerőltetés nélkül ugyancsak futamgyőztesként jutott elődöntőbe.

A harmadik egyéni magyar induló, Krueger Cole az utolsó hatosban szerepelt, és ez a csoport hozta össze a legfordulatosabb versenyt: ketten buktak, egy harmadik kisodródó versenyző pedig majdnem elkaszálta a palánk mellett már lassabb tempóban korcsolyázó ukrán Oleg Handejt.

Az amerikai születésű Krueger okos és szerencsés versenyzéssel kimaradt a balesetekből, második helyével pedig ő is továbbjutott, míg az ukrán a zsűri döntésének köszönhetően folytathatja szereplését.


Szűk egy órával később ötszáz méteren is Liu Shaoang kezdett a magyarok közül, jó rajtját követően szinte azonnal negyedkörös előnyt épített ki, és a szám címvédőjeként utazósebességgel korcsolyázva is simán nyerte futamát.

Krueger többek között a táv előző évi bronzérmesével, az orosz Pavel Szitnyikovval indult együtt, és az, hogy tőle kikapott, nem is volt nagy meglepetés.

Az már inkább, hogy a jól rajtoló német Adrian Lüdtke is megelőzte, így a magyar versenyző csak abban bízhatott, hogy időeredménye ott lesz a legjobb kettő között. Végül 24 ezredmásodperccel maradt le az negyeddöntőről.

Liu Shaolin Sándor erős futamban szerepelt, francia, olasz és ukrán származású izraeli riválisa is volt, de a váltóval olimpiai aranyérmes magyar gyorskorcsolyázó mindannyiuknál jobban kapta el a rajtot, a második körben pedig a közben élre állt osztrák vetélytársát is megelőzte, így öccséhez hasonlóan ő is első helyen került a negyeddöntőbe.


Fotó: MTI

"Az első futamban nem éreztem magam jó erőben, úgyhogy remélem, szombaton már jobb formában leszek" - utalt Liu Shaolin az 1500 méterre. Hozzátette, ötszázon már jobban korcsolyázott, ott viszont a penge éle "ment el", de ezt "jól tudta kontrollálni".

Délután 14 órától az 1000 méter selejtezőjét és zárásként a váltók negyeddöntőit rendezik.

 

Sport365.hu - Egyéniben minden magyar versenyző továbbjutott 1000 méteren

A délutáni első futamban Jászapáti Petrát szólították, a többi között a címvédő orosz Szofija Proszvirnova és az olimpiai ezüstérmes holland Yara van Kerkhof társaságában. A futamot az orosz korcsolyázó nyerte, míg a magyar versenyző az elejétől fogva a második pozícióban haladt és nagy csatában végig maga mögött tartva Van Kerkhofot elvitte a másik továbbjutó helyet.

 

 

Sport365.hu - Elindultak Debrecenbe olimpiai bajnokaink - VIDEÓ

Ott voltunk az indulás előtti pillanatokban a gyakorló jégcsarnoknál, ahol olimpiai bajnokunkal Liu Shaolin Sándorral és a válogatott csapatmenedzserével Bánhidi Ákossal beszélgettünk. A magyar csapat minden tagja nagyon bizakodó, jól sikerült a felkészülésük, így mi is reménykedhetünk, hogy magyar érmekben gazdak kontinensviadalt láthatunk.

 

Borítókép: facebook/Hunskate - Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség

Videók