Lélegzetelállító ez a lány

Korok Fatima 81 méter mélyre úszott csupán 1 levegővétellel, amihez közel 3 percig tartotta vissza lélegzetét. Bár sokak számára ez felfoghatatlan, ő azt mondja nem nagy dolog. Kipróbáltuk! Szerintünk az!


Korok Fatima a szabadtüdős mélymerülés világbajnoka, szerelmese sportágának. Már gyerekként is elvarázsolta a víz, de ez az érzés méginkább felerősödött benne, amikor rátalált a merülésre. Bár teljesítménye hallatán sokan meglepődnek, szerinte ez csak azért lehet, mert itt Magyarországon a merülés kultúrája valahol Búvár Kund idejében megszakadt.

A gyöngyhalászok átlagosan 2-3 percig bírják egy lélegzetvétellel, miközben 15-20 méter mélyre úsznak le a tengerben. A szabadtüdős merülés rekorderei még náluk is tovább képesek visszafolytani a lélegzetüket, sőt, ők akár 100 méternél mélyebbre is képesek lemenni. 


A gyöngyhalászok már évszázadók óta művelik a lélegzetvisszatartás művészetét.

Fotó: GettyImages
 

Korok Fatima rekordja jelenleg 85 méter, de szeretné ő is elérni a 100-at. Habár elsőre úgy tűnhet ehhez a teljesítményhez különleges képességekkel kell rendelkezni, a magyar lány szerint, ennek nagy része tanulható.


A búvárok a jógában is ismert relaxációs technikákat alkalmazzák a merüléskor.

Fotó: Facebook.com/KorokFatimaFreediver

Nagyon egyszerűen megfogalmazva ilyenkor az ember a saját elméjével hadakozik. Az oxigén-szint csökkenésekor agyunk vészjelzést ad le szervezetünknek, ennek következtében érzékeljük úgy, hogy nem bírjuk tovább. Ezt a jelet azonban jóval előbb kapja a testünk, mint ahogy a fulladás bekövetkezne. Éppen ezért azt kell elérnünk, hogy a gondolataink eltereljük erről és átverjük az agyunkat. Gyakorlással ez könnyen fejleszthető.


Nem csak a levegővételen, a jó úszástechnikán is méterek múlhatnak.

Fotó: Sport365/Erdős Géza

Nem csak az elménk becsapása segíthet, hanem a merülés előtt a légzés lelassítása, a levegő megfelelő kipréselése és a hosszan tartó, minden üres területet feltöltő levegővétel is. 


Korok Fatima vezényelt, mi pedig próbára tettük a tudásunk.


Videó: Sport365

Az úszáshoz már nem csak a megfelelő relaxációs-, légző- és úszótechnika szükséges, hanem néhány speciális eszköz is. A megfelelő ruházaton és uszonyon felül egy parányi eszköz teszi a legnagyobb szolgálatot. Ez az orrcsipesz, ami segíti az egyenlítést akkor, amikor az úszó egyre mélyebbre halad a vízben. 


Az orrcsipeszt az úszó egészen a felszínre jutásig viseli, majd a protokoll bemutatása előtt eltávolítja azt.

Videó: Sport365

Korok Fatima hisz benne, hogy a sport szeretete könnyen átadható másoknak, éppen ezért szeretne több tanfolyamot szervezni, amin a speciális légzéssel és a test ellazításával ismertetné meg az érdekődőket. Mint mondja, ez a sportág alapja, de a későbbiekben szívesen oktatná a merülés technikáját is.

"95 kilósan kezdtem el a felkészülésemet, 2 doboz cigivel és egy üveg rummal."

Előbb tudott úszni, mint járni. Élete első edzőtáborában még csak 6 éves volt. Aztán 16 éves korában valami megtört. Abbahagyta a sportot és nem érdekelte az egészsége. 10 év múlva visszatalált a vízhez. Most világbajnok. - Korok Fatimával beszélgettünk.

Borítókép: Facebook.com/KorokFatimaFreediver

Videók