Lejárt az oroszoknak adott határidő

Szankcionálhat a WADA.


A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke mérhetetlenül csalódott, miután megerősítették, az Orosz Doppingellenes Ügynökség nem tartotta a határidőt, hogy átadja a Moszkvai laborjukban őrzött nyers adatokat.
 
December 31-én lejárt az a határidő, amelyet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adott Oroszországnak, hogy adjon teljes hozzáférést a mintákhoz és adatokhoz, melyek a moszkvai laboratóriumukban van. A WADA azt szeretné kideríteni, hogy az oroszok megfelelően vizsgálják-e az ott leadott doppingmintákat, és nem manipulálják-e azokat.
 
Ezzel Oroszország ismét azt kockáztatja, hogy eltiltják őket a nemzetközi megmérettetésektől, miután fény derült arra, hogy államilag támogatták a teljesítmény fokozást. Pont ezért, a legutóbbi, pjongcsangi téli játékokon orosz zászló alatt egy sportoló sem versenyezhetett, aki mégis ott volt, semleges színekben állt rajthoz. A 2016-os riói nyári olimpiáról az orosz atlétákat tiltották ki.
 
A WADA ellenőrei két hete eredmény nélkül távoztak Moszkvából, mert a hatóságok közölték velük, hogy az orosz törvény szerint eszközeiket hitelesíteni kell.
 
Az oroszországi laboratóriumok szeptember óta működhetnek ismét, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség nagy felhördülést okozva feloldotta az államilag támogatott doppingolás miatt kiszabott 2015-ös büntetést. Akkor viszont azt mondták, ha az orosz ellenőrök nem működnek együtt a WADA-val, akkor visszaveszik minősítésüket.
 
Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének vezetője, Travis Tygart a következőt nyilatkozta az ügy kapcsán: „Ez teljesen nevetséges, és megszégyenítő a WADA számára". Tygart szorgalmazza, hogy a WADA ne hagyja, hogy „az oroszok játszanak velük”, és ki kell jelenteni, az Orosz Doppingellenes Ügynökség (Rusada) alkalmatlan a feladata elvégzésére.
 
Az Egyesült Államok csak egy abból a 16 nemzetből, melyek felkérték a WADA-t, hogy függessze fel az Oroszokat.
 
– Oroszországot felelősségre kell vonni, mivel folyamatosan nem tudnak eleget tenni a feladatuknak – idézi a NADO (Nemzetközi Doppingellenes Szervezet) vezetőinek közleményét a BBC Sports. -Több mint három évnyi felülvizsgálatot követően, habozás és kompromisszumok után a világ és sport történelem legszörnyűbb dopping ügye kapcsán, eljött az idő, hogy megmutassuk sem egyén sem nemzet nem lehet kivétel a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat alól.
 
Az Egyesült Királyság Doppingellenes Sportolói Bizottsága is követeli Oroszország eltiltását a WADA-tól.
 
A WADA elnöke, Sir Craig Reedie azt mondta: „Nagyon csalódott vagyok, hogy az adat átadás a moszkvai laborból nem teljesült az általuk ígért időpontig. Az eltiltás feloldása óta minden erőnkkel azon voltunk az orosz hatóságokkal, hogy teljesítsük a követelést a megszabott határidőig, mely a tiszta sport legnagyobb érdeke.”
 
Novemberben Sir Craig Reedie még biztos volt abban, hogy betartja a határidőt.

Videók