Kizárhatják a bokszszövetséget az olimpiai mozgalomból

Az AIBA vezetése felháborodott a NOB elnökének nyilatkozatán


Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) vezetése szerint Thomas Bach valamennyi nemzetközi sportági szövetséget degradált azzal, hogy egy új bokszszövetség felállítását szorgalmazta, amely lebonyolítaná az ökölvívótornát a jövő évi tokiói olimpián.
   
 
Thomas Bach a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke
 
Fotó: Buda MendesGetty Images
 
A Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) irányító Bach szombaton beszélt arról, hogy szerinte egyáltalán nem lenne bonyolult feladat létrehozni egy új szövetséget, ami által a sportág megerősíthetné helyét a játékokon. Hozzátette: úgy véli, bőven lenne idő felállítani ezt a szervezetet.
"Hallottam Bach úr nyilatkozatát, nagyon aggasztó, mert egyértelműen kicsinyíti vele azt a munkát, amelyet el kell végezni egy ekkora esemény megszervezéséhez" - mondta hétfőn Tom Virgets, az AIBA ügyvezető igazgatója. - "Őszintén remélem, hogy csak rosszul válogatta meg a szavait. Az olimpiának szüksége van a nemzetközi szövetségek munkájára, ezt nem szabad elfelejteni."
 
 
Tom Virgets az AIBA ügyvezető igazgatója
 
Fotó: Stanislav KrasilnikovTASS via Getty Images)
   
Az AIBA szempontjából azért is különösen aggasztóak Bach szavai, mert a szövetség sorsáról május végén dönt a NOB végrehajtó bizottsága, és az elnök nyilatkozata azt sugallja, a bokszszövetségre nézve negatív határozattal zárul majd az ülés, azaz kizárják az olimpiai mozgalomból.
 
Vignets az eljárással kapcsolatban is jelezte most kifogásait. Szerinte a NOB megbízott testülete által készített vizsgálati jelentés - melyet május 22-én ismertetnek a vb tagjaival - egyoldalú és elfogult eljárás alapján született, az AIBA ugyanis a NOB minden kérését teljesítette, és a jelzett gondokat orvosolta, ahogy a jövőben is kész azt megtenni. Hozzátette, szerinte roppant kevés az a két óra, amit arra kaptak, hogy a vb előtt szóban felvessék a 7000 oldalas jelentéssel kapcsolatos problémáikat, mindössze 36 órával azelőtt, hogy közzétennék a végleges jelentést.
   
Az amerikai ügyvezető hétfőn egyúttal megerősítette azt a hírt, amely szerint az AIBA ideiglenes elnöke, Mohamed Moustahsane a tervei szerint megszavaztatja a szövetség vezető testületét arról, hogy tegyenek-e jogi lépéseket a NOB egyes tagjai ellen az eljárás miatt.
 

Vu Csing Kuo a bokszszövetség korábbi elnöke
 
Fotó: Stephen McCarthySportsfile via Getty Images
 
Az AIBA és a NOB vitája hosszú évekre nyúlik vissza, a bokszszövetség ugyanis éveken át válságban volt. Vu Csing Kuo korábbi elnök 2017 nyarára csődközeli helyzetbe vezette a szövetséget, ám leváltásával sem sikerült megnyugtatóan rendezni a helyzetet. Helyére tavaly januárban ideiglenesen az üzbég Gafur Rakhimovot választották meg, akit az Egyesült Államokban szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítanak, az amerikai pénzügyminisztérium megfogalmazása szerint, "Rakhimov Üzbegisztán vezető bűnözőinek egyike".
 
 
Gafur Rakhimov a bokszszövetség volt ideiglenes elnöke
 
Fotó: Vipin KumarHindustan Times via Getty Images
 
A NOB már akkor tiltakozott személye ellen, ám hiába kérte hosszú ideig, hogy ne Rahimov irányítsa a szövetséget, az üzbég sportvezetőt pedig külön is megkereste, hogy ne jelöltesse magát az elnöki posztra, a szövetség a tavaly novemberi tisztújításán mégis az üzbéget választotta meg. Ezt követően az olimpiai bizottság november végén befagyasztotta a kapcsolatot az AIBA-val, mert úgy ítélte meg, hogy több területen továbbra is komoly problémák vannak a szervezetnél. A legnagyobb bizonytalanságot az AIBA pénzügyi helyzete és gazdálkodása, valamint Rakhimov személye okozta. Az üzbég végül márciusban lépett a háttérbe, és bízta másra a szövetség irányítását.
 
A kapcsolat befagyasztása azt jelenti, hogy a NOB azonnal felfüggesztette az AIBA-nak szánt pénzek kifizetéseit, a szövetség pedig nem használhatja az olimpiai ötkarikát és a 2020-as nyári játékok emblémáját. Az AIBA nem lehet kapcsolatban a tokiói olimpia szervezőivel, a jegyeladásokat sem intézheti a sportág versenyeire, sőt a kvalifikációs rendszert sem határozhatja meg, nem tervezhet tesztversenyt a japán fővárosba és az olimpiai bokszprogramot sem alakíthatja ki.

Videók