Kezdődhet az uszodakomplexum építése a Dagály területén

A nemzetközi szövetség döntése nyomán a Dagály fürdő területén megépülhet a 4-5 ezres állandó nézőterű, ám alkalmanként 17-19 ezer ember befogadására alkalmas uszodakomplexum, amely otthont adhat a 2021-es vizes világbajnokságnak.


 A fejlesztési elképzelések taglalásakor a Magyar Úszó Szövetség egy hónappal ezelőtti sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy - az akkor még csak remélt - magyarországi vizes vb-nek négy fő helyszíne lehet: (1.) a Balaton, közelebbről Balatonfüred, itt rendeznék a hosszútávúszó versenyeket és a műugrás egyik versenyét, a vadonatúj számnak tekinthető szupertoronyugrást, (2.) a fővárosban a Duna partján, a Dagály strand mellett megszülető uszodakomplexum, továbbá (3.) a Komjádi uszoda és a (4.) margitszigeti Hajós-Széchy uszodaegyüttes kaphat még szerepet az úszók, vízilabdázók, műugrók és műúszók csúcstalálkozóján.


Vígh László kormánybiztos, aki a vb-pályázatot összefogó Nemzeti Sportközpontok vezetője, a júniusi médiaeseményen magyar győzelem esetére a munkálatok gyors beindulását ígérte. Szerinte a tervezés 2014 elejére befejeződhet, az év második felében elkezdődhet a kivitelezés, és az uszodakomplexum 2016 végére el is készülhet.

Az elképzelések szerint a fedett komplexumban minden szükséges "vízi kellék", így ugrótorony, ötvenes medence és edzőmedencék is helyet kapnak.
 
Az új helyzetben a határidő tartása azért is lényeges, mivel - a FINA egy másik, keddi döntése értelmében - 2017-ben Budapest adhat otthont a junior úszók világbajnokságának, amely a vadonatúj létesítmény első nagy eseménye, egyszersmind a 2021-es felnőtt vb főpróbája lenne.

Videók