Két olimpiai bajnok fut versenyt az IAAF elnöki posztjáért

Két olimpiai bajnok közül választ szerdán elnököt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF): a brit Sebastian Coe vagy az ukrán Szergej Bubka veheti át az irányítást a szenegáli Lamine Diacktól.


Diack 16 év után távozik a 214 tagországot tömörítő IAAF éléről, s nehéz örökséget hagy utódjára. A szombaton kezdődő pekingi világbajnokságot megelőző elnökválasztásra ugyanis doppingbotrányok árnyékában kerül sor: a német ARD és a brit The Sunday Times a hónap elején hozta nyilvánosságra, hogy több mint 5000 atléta 12 ezernél is több teszteredményét kapták meg és közülük több mint 800 versenyzőnek volt legalább egy abnormális értéket mutató eredménye. Ebben az időszakban kiemelt versenyen 146 érmet, köztük 55 aranyat nyertek olyanok, akik gyanúra okot adó mintát szolgáltattak. A brit lap a hétvégén pedig egy eltitkolt tanulmányról is írt: a németországi Tübingen egyetemének tudósai a dél-koreai Teguban rendezett 2011-es vb során állítólag több száz atlétát kérdeztek meg, és összegzésük alapján az 1800 versenyző 29-34 százaléka szegte meg a doppingszabályokat a megelőző 12 hónapban.
 
 
Coe és Bubka egyformán reformokat ígér, s programjuk sok ponton egyezik. A doppingellenes harcban mindketten kemény fellépést és zéró toleranciát hirdetnek, s egyetértenek abban is, hogy át kell alakítani a versenyrendszert, valamint vissza kell szerezni az atlétika presztízsét. Coe az olimpiai jogdíjakból egy alapot szeretne létrehozni, s ebből minden tagszövetség évi 25 ezer dollárra számíthatna. Bubka a létesítmények helyzetének javítását, valamint az utánpótlás támogatását hangsúlyozza.
 
Kettejük közül a kétszeres olimpiai aranyérmes, 1500 és 800 méteren is ex-világcsúcstartó Coe tűnik esélyesebbnek, aki a 2012-es londoni játékok szervező bizottságának vezetőjeként is komoly tekintélyt vívott ki magának.
 
A rúdugrás 35-szörös világcsúcstartója elsősorban Afrika támogatásában bízhat. Bubka a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, s 2013-ban az elnöki tisztért is harcba szállt a későbbi győztes német Thomas Bach ellen.
 
A magyar szövetség, amint azt Gyulai Márton főtitkár korábban jelezte, Coe-ra fog szavazni, de fontosnak tartja, hogy Bubka maradjon alelnök.
 
Az IAAF eddigi elnökei:
1912-1946 Sigfrid Edström (svéd)
1946-1976 Lord Burghley (brit)
1976-1981 Adriaan Paulen (holland)
1981-1999 Primo Nebiolo (olasz)
1999-2015 Lamine Diack (szenegáli)

Videók