Jól állnak a tokiói Nemzeti Stadion építésével

A 2020-as nyári olimpia és paralimpia központi helyszíne kilencven százalékban elkészült és decemberre nyitják meg.


A jelenlegi állapotot szerdán, 387 nappal az itt sorra kerülő hivatalos megnyitó előtt mutatták be a médiának.
Az 1,25 milliárd dollárból (357,5 milliárd forint) felépített, 60 ezer férőhelyes létesítmény az atlétikai versenyeknek és labdarúgó-mérkőzéseknek is otthont ad majd az ötkarikás eseményen.
Az arénát Kengo Kuma japán építész tervezte, és leginkább az ország természethez fűződő kapcsolatát hívatott kifejezni.
A tetőszerkezethez Japán 47 prefektúrájából hozott faanyagot használtak fel, a székeket pedig zöldre, barnára és fehérre festették, ezzel szimbolizálva a fák növekedését.
 
A Nemzeti Stadion már 90%-ban készült el, pedig több, mint egy év van hátra az olimpiai játékok megnyitójáig.
Fotó: ESPN
 
"Három éve épül a stadion, és maradt még öt hónapunk a befejezésre" - jelentette ki Takeo Takahashi, a létesítmény felépítéséért felelős igazgató utalva arra, hogy december 21-re tervezik az aréna megnyitóját. 
"Majdnem minden épületrész kész van, most már a berendezésen dolgozunk, illetve a füvet és az atlétikai pályát is le kell még fektetnünk, de erre a tervek szerint a jövő hónapban sor kerül" - tette hozzá az igazgató.
 
Három éve kezdték a Nemzeti Stadiont építeni - az atadásra decemberben kerül sor.
Fotó: Euronews/Reuters
 
A tokiói Olimpiai Stadion egyike annak a nyolc új létesítménynek, amely használatban lesz a jövő évi játékokon, s ezek mindegyike közel áll a befejezéshez.
Az íjászatnak és az evezésnek, illetve gyorsasági kajak-kenunak otthont adó helyszíneket már megnyitották, a Muszasino Liget Sportközpont 2017 novembere óta működik, a szlalom kajak-kenu versenyhelyszínét pedig szombaton adják át. Dolgoznak még a 75 százalékban kész Olimpiai Vizes Központon, valamint az Ariake Arénán és az Olimpiai Tornaközponton.
 
Az olimpiai és paralimpiai falu első apartmanjai szintén a közeljövőben készülnek el, a tokiói játékok szervezői pedig azt közölték, hogy a lakóépületek már most 88-92 százalékos állapotban vannak.
 

Videók