„Jobban esik magyar színekben versenyezni!”

Országot váltott és magyar színekben folytatja pályafutását a kolozsvári gyorskorcsolyázó.


Társoldalunk az Erdélysport.hu írását változatlan formában tesszük közzé. 

Legutóbb még egyedüli sportolóként képviselte Romániát a junior világbajnokságon, immáron viszont már magyar színekben folytatja pályafutását Füzesy Ilka!

A 17 éves kolozsvári gyorskorcsolyázó a lehető legjobbkor váltott!A szabályok értelmében ugyanis egy évet ki kell hagynia annak, aki országot vált. Márpedig ő legutóbb 2020 februárjában képviselte Romániát egy lengyelországi világkupa-versenyen.
Ezt követően gyakorlatilag a teljes szezont elsodorta a világjárvány. Idén február végétől pedig már magyar színekben indulhat!

„A váltás ötlete már korábban felmerült bennem és mivel magyar állampolgár is vagyok, nem okozott igazán nagy gondot. Leszámítva persze, hogy a román szövetség csak nehezen írta alá a dokumentumokat. A kicsinyességben odáig mentek, hogy addig nem adták ki a papírokat, amíg le nem adtam minden felszerelést. Éppen Hollandiában voltam edzőtáborban. Úgy kellett összecsomagolnom mindent és elpostáznom Kolozsvárra. Anyukám pedig otthonról küldött egy új szettet”
, emlékezik vissza a kínos pillanatra Füzesy. 

„Román színekben sokszor kívülállónak éreztem magam egyedüli magyarként. Voltak bekiabálások, de nem ez volt a döntő ok, amiért váltottam. Azt ki kell emelnem, hogy sem a szövetség, sem a csapattársak, sem az edzők részéről nem éreztem hátrányos megkülönböztetést magyarságom miatt. De egyszerűen nem volt semmi, ami arra ösztökélt volna, hogy Romániát képviseljem”-  beszélt a váltás lelki hátteréről Ilka.

Majd hozzátette:

„ Jobban esik magyar színekben szerepelni!”

A teljes cikket itt olvashatja el. 

Forrás és borítókép: erdélysport.hu

Videók