Íme a 2016-os sportév LEG-jei - 2. rész

A Sport365 szubjektív listát állított össze a 2016-os év legemlékezetesebb momentumaiból, legnagyobb teljesítményeiből és legnagyobb sportemberi teljesítményeiből.


Az elkövetkezendő öt napban kilenc kategóriában hirdetünk győztest, az év legemlékezetesebb pillanata után ezúttal az év női sportolóját választottuk meg – abszolút többséggel!
 
Az év női sportolója
 
Szerkesztőségünk minden tagja öt-öt olyan hölgyet nevezhetett meg 2016-ból, akit méltónak talált arra, hogy ő legyen az év női sportolója, és bár végül tíz hölgy kapott jelölést, az élen maximális szavazattal zárt egy versenyző.
 
5. Angelique Kerber (tenisz)
Az ember, aki letaszította a trónról a tenisz nagyasszonyát, a 22-szeres Grand Slam-győztes Serena Williamst megérdemli, hogy benne legyen a Top5-ben! Ha ez nem lenne elég érv, mondunk még párat. Steffi Graf után ő lett a második német, akinek sikerült a világelsőséget megszereznie, tette ezt kiegyensúlyozott és taktikus teniszének köszönhetően.
 
Kerber mindkét keménypályás Grand Slamet megnyerte 2016-ban, januárban az Australian Open fináléjában döntő szett 6-4-gyel pont Serenát verve, a US Openen csak a cseh Karolina Plisková elleni fináléban veszített szettet, így a riói olimpiai ezüstérem után pár héttel New Yorkban is ő győzött.
 
 
Ha ez nem lenne elég, Rio mellett Wimbledonban és az év végi világbajnokságon is csak a döntőben szenvedett vereséget, Rióban az év egyik felfedezettje, Monica Puig, Wimbledonban Serena vágott vissza a melbourne-i vereségéért, Szingapúrban pedig az élete meccsét játszó Dominika Cibulková tudta legyőzni a 28 esztendős németet.

4. Simone Biles (torna)
 
A torna világába a riói olimpiai ciklus első világbajnokságán, 2013-ban berobbanó 142 centiméter magas lány tíz világbajnoki címmel a zsebében, 19 esztendősen érkezett Rio de Janeiróba, ahol fiatal kora ellenére is 4 aranyat, valamint egy bronzot gyűjtött be. Sokan már a legendás Larissza Latinyinához és Nadia Comanecihez hasonlítják őt, de azért ehhez a szinthez még jócskán gyűjtenie kell az aranyérmeket a jövőben is!
 
 
3. Kozák Danuta (kajak-kenu)
 
Mesterhármas! Az UTE kajakosa londoni két aranyérméhez Rióban még hármat hozzácsapott, így immáron ötszörös olimpiai bajnoknak mondhatja magát a gyermekáldás előtt álló, 29 éves versenyző. Egyetlen vereségét a női kajak négyes tagjaként szenvedte el az ötkarikás játékokon még 2008-ban, ám amiatt a vereség miatt sincs oka szégyenkezni, ugyanis az is ezüstérmet hozott számára.
 
Rióban, a Krisztus-szobor lábánál kétnaponta nyert egy aranyat, először Szabó Gabriella oldalán, majd egyedül, végül pedig a négyes tagjaként győzte le óriási csatában a németeket, utóbbinak köszönhetően lett ugyanannyi aranyérme az olimpiák történetében, mint Egerszegi Krisztinának és Keleti Ágnesnek, és – immáron anyukaként – Tokióban is láthatjuk őt!
 
 
2. Katie Ledecky (úszás)
A gyorsúszó királynő azután, hogy a 2015-ös kazanyi világbajnokságon a 200 métertől az 1500 méteres gyorsúszásig mind a négy számot megnyerte, Rióban is mindent számot megnyert a leggyorsabb úszásnemből 200-800-ig, ugyanis az olimpiákon az 1500 méter nem szerepel a programban, de cserébe a 4*200-as gyorsváltót is a csúcsra repítette a 19 évesen legendává váló amerikai.
 
Az amerikaiak nem panaszkodhatnak, Biles és Ledecky személyében két olyan 19 esztendős sportolójuk van, akik fiatal koruk ellenére összesen 9 aranyat, 1 ezüstöt és 1 bronzot szállítottak már a nyári olimpiákról, és semmi kétség, hogy a jövő is az övék lesz!
 
 
1. Hosszú Katinka (úszás)
 
Ha valaki egy sportoldal összes szerkesztőjénél első helyen végez egy szavazáson, akkor ki lehet mondani, kérdés nem férhetett az iron Lady győzelméhez! Miután rögtön az első versenynapon világcsúccsal váltotta valóra gyerekkori álmát 400 méteres vegyesúszásban, majd még két aranyérmet mellécsapott 200 vegyesen és 100 háton sőt, az addigi összes fáradtságát magával cipelve csak az utolsó métereken vereséget szenvedett 200 háton, így 3 arannyal és 1 ezüsttel térhetett haza Rióból.
 
Már ez a teljesítmény is megért volna egy ilyen díj átadásához, azonban aki ismeri Hosszú Katinkát, pontosan tudja, hogy mennyire maximalista, és hogy mindig az első helyre tör. Ha pedig nem tudja, akkor ez a kép ékes bizonyítékkal szolgálhat számára, mely a 2016-ban szerzett összes medáliáját mutatja.
 
 
 
A következő kategória az év női felfedezettje lesz!
 

Videók