Íme a 2016-os sportév LEG-jei - 1. rész

A Sport365 szubjektív listát állított össze a 2016-os év legemlékezetesebb momentumaiból, legnagyobb teljesítményeiből és legnagyobb sportemberi teljesítményeiből.


Az elkövetkezendő öt napban kilenc kategóriában hirdetünk győztest, elsőként az esztendő legemlékezetesebb pillanatára szavaztunk!
 
Az év legemlékezetesebb pillanata
 
Szerkesztőségünk minden tagja három-három olyan eseményt nevezhetett meg 2016-ból, melyek a legmeghatározóbbak voltak számára, így összesen 11 momentum kapott tőlünk legalább egy pontot. A Top5-öt hirdetjük ki, méghozzá az ötödiktől az elsőig!
 
5. Chris Froome felfelé fut a Mount Ventoux-n
 
A franciák nemzeti ünnepén, július 14-én, a Bastille-i csata 227. évfordulóján elképesztő események történtek a 2016. Tour de France-on. A befutóra a legendás kopasz hegyen, a Mount Ventoux-n került sor, ám a szélviszonyok miatt nem a hegy tetején, hanem az erdőhatáron. A megcsonkított mászás ellenére olyan jeleneteknek lehettünk szemtanúi, aminek nem volt párja az országutakon 2016-ban.
 
A bonyodalmak már Ventoux előtti lejtmenetben megkezdődtek, amikor is az ausztrál Simon Gerrans bukott, magával rántva két Sky-os segítőt, melynek hatására a sárga trikós Chris Froome úgy döntött, bevárja csapattársait. A Ventoux lábáig össze is zárt a mezőny, az emelkedő utolsó kilométeréig ment a Sky fárasztása, ekkor valami olyasmi történt, amire senki nem számított: egy szurkoló beugrott a felvezető motoros elé, melynek hatására Froome, Richie Porte és Bauke Mollema karambolozott egymással és a motorossal.
 

 
Froome kerékpárja teljesen tönkrement az esetben, így mivel messze volt a tartalék kerékpárt szállító kísérő autó, néhány száz métert futni kényszerült egy 9 %-os meredek részen a későbbi győztes.
 
4. Szilágyi Áron újabb ihletett napja
 
OTTAZOLIMPIAIBAJNOOOK!” – ki ne emlékezne a 2012-es londoni olimpia egyik legemlékezetesebb közvetítésére. Akkor Szilágyi Áron 22 évesen olyan vívást mutatott be, hogy nem lehetett tust adni neki, cserébe minden pozícióból képes volt megszúrni ellenfeleit. 2016-ban – immáron 26 esztendősen – egy érettebb vívást bemutatva sikerült a címvédés az egyik legnépszerűbb magyar sportolónak.
 
A kardozó útja második ötkarikás aranyérméig egy mexikói, egy fehérorosz, egy román, egy dél-koreai és egy amerikai vívó testén keresztül vezetett. A legnehezebb dolga az elődöntőben a koreai Kim Jung-Hwan ellen volt, akkor szorított helyzetből végül 15-12-re győzött és jutott be az amerikai meglepetésember, Daryl Homer elleni fináléba, ahol a nagyobb rutinját érvényesítve gond nélkül, 15-8-ra diadalmaskodott.
 
 
Ha azt nézzük, hogy Tokióban ismét pástra léphet a kardcsapat is, Áron újabb szintet léphet 2020-ban, mellyel akár a legendás Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf hármassal azonos polcra kerülhet a neve a következő olimpián még mindig csak 30 esztendős vívónak.
 
3. A magyar szurkolók vonulása Marseille-ben
 
Ide inkább egy videót illesztünk be, mert az jobban átadja, hogyan vált egy napra „magyar faluvá” Marseille, és hogyan egyesítette az országot – legalább tizenkét napra – a magyar labdarúgó válogatott!

2. Hosszú Katinka világcsúccsal váltja valóra gyerekkori álmát
 
A csalódást keltő 2012-es londoni olimpia után Hosszú Katinka taktikát váltott. Minden versenyen elindult, amin csak lehetett, elkezdte halmozni az aranyakat a rövid pályás világkupában, megmutatva az úszósport jövőjét. Azonban őt nem az érdekelte, hogy hány érmet nyer ezeken – az ő szintjén – „sörversenyeknek” számító világkupákon, hanem hogy a hatalmas terheléssel hozzá tudja magát szoktatni ahhoz a nyolc naphoz, mely 2016. augusztus 6-13. között várt rá.
 
Az Iron Lady rögtön az első napon egy olyan számban állt rajthoz, melyben toronymagas esélyesként állhatott rajtkőre. 400 méteres vegyesúszásban nagy medencés világeseményen legutóbb 2012-ben Londonban szenvedett vereséget, egy azóta a süllyesztőben eltűnő kínai, Je Shiwennel szemben, aki akkor kimagasló világcsúcsot úszott. Ezt sikerült átadnia a múltnak augusztus 6-án, megkezdve tündöklését a szamba országában!
 
 
1. Szalai Ádám gólja Ausztria ellen
 
Bár fél év távlatából csupán egy pillanatnak tűnik az egész labdarúgó Európa-bajnokság, mégis leszűkítettük egy momentumra a legemlékezetesebb pillanatot. Szalai Ádám góljával kezdődött ugyanis az egész tizenkét napos eufória, melyet a magyar válogatott okozott az egész országnak. Mi ezzel a díjjal szeretnénk megköszönni a csapatnak és a támadónak, hogy 30 ínséges esztendő után elhozta a futballünnepet kis hazánkba! Köszönjük!

 
 
 
A következő kategória, az év női sportolója lesz!

Videók