Illés Fanni: "A jelenlegi helyzetben nem születhetett más döntés"

Illés Fanni és Osváth Richárd egyetértenek abban, hogy jó döntés született.


Illés Fanni világ- és Európa-bajnok paraúszó szerint várható volt, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztják az idén nyárra tervezett tokiói olimpiát és paralimpiát, míg Osváth Richárd paralimpiai ezüst- és bronzérmes vívó jogosnak nevezte a döntést.

A 27 éves Illés az M1 aktuális csatornának szerdán azt nyilatkozta, a labdarúgó Európa-bajnokság elhalasztása után szinte biztos volt benne, hogy a nyári játékokat sem fogják az eredeti időpontban megrendezni.

"A jelenlegi helyzetben nem születhetett más döntés, és bár sajnálom, mert életem formájában voltam eddig ebben az évben, kötelességem elfogadni a szituációt" - mondta az úszó. Hozzátette, neki az életformáját jelenti a napi 6-8 óra edzés, és amint újra mehet az uszodába, tovább folytatja ezt.

"Eddig itthon edzettem, most várom, hogy az úszószövetség által felkért orvosok elvégezzék a második tesztet, és ha az is negatív lesz, akkor valószínűleg jövő hétfőtől már mehetek vissza edzeni a Duna Arénába" - mondta Illés Fanni.

Osváth Richárd arról beszélt, az utolsó pillanatig bízott abban, hogy nem halasztják el az olimpiát és a paralimpiát, de jogosnak tartja a döntést.

"A legfontosabb most az, hogy minél hamarabb és minél kevesebb áldozattal túl legyünk ezen a világjárványon" - jelentette ki a világ- és Európa-bajnok tőröző, hozzátéve, hogy most még versenynaptáruk sincs, és azt sem tudják, mikor kezdhetnek el újra edzeni.

"Az élet megy tovább, talpra kell állnunk, bár még sok a kérdőjel a fejemben, és nem látom pontosan, hogyan fogom felépíteni a következő egy-másfél évet" - nyilatkozta Osváth, hozzátéve, hogy jó formában volt, és ebből a szempontból hátrányként éli meg a halasztást. 

Borítókép:facebook/ Illés Fanni paralimpikon úszó

Sport365.hu - A legfényesebb éremért menne Tokióba a gyönyörű paraúszó

Múlt héten tért haza törökországi edzőtáborából Illés Fanni, aki tavaly 100 méter mellen világbajnok lett. A 27 éves paraúszóval a felkészülésről, a paralimpiáról, az edzés mostani nehézségeiről beszélgettünk. - Kezdjük egy kis múltidézéssel. Mi volt a legmaghatározóbb eredményed számodra 2019-ben? - Nekünk minden évben általában csak egy fő verseny van, ami fontos, a világbajnokság, amin 100 méter mellen aranyérmet szereztem.

Videók