Így fogadták a sportolók a halasztást

Sokan úgy vélik, hogy jó döntés született.


Mint arról korábban beszámoltunk, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden hivatalosan is bejelentette: Thomas Bach elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök megállapodott abban, hogy a tokiói olimpiát a jövő évre halasztják és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni.

Siklósi Gergely, világbajnok párbajtőröző:

"Nem erre készültünk, most még mindig erős a bizonytalanság a kvalifikációt illetően. Nekem jól jön a plusz felkészülési idő, de lehet hogy van, akinek nem. Mindenesetre várjuk a további híreket a nemzetközi szövetségtől és attól függetlenül, hogy máskor lesz, ugyanazt a munkát folytatom, mint eddig."

Dancsházy-Nagy Tamás, a párbajtőrözők edzője:

"Az első reakcióm az, hogy tele vagyok kérdésekkel. Sok függ attól, hogy, mi az új céldátum, amihez igazodni kell. Még van egy kvalifikációs versenyünk, ami nagyon fontos állomás a mi szempontunkból, hiszen csapatban szeretnénk kijutni Tokióba. Az első lépés az, hogy erre a versenyre maximálisan felkészüljünk. Időt is nyertünk, mert itt a kvalifikáció vége már egy nagy rohanás volt. Adott esetben ez a halasztás számunkra lehetőség is lehet egyben."

Csipes Tamara, olimpiai bajnok kajakos:

„Úgy gondolom, jó döntés született, mert az utóbbi időben a felkészülés már demotiváló volt. Egy csonka olimpia rendezése azt hiszem, vétek lett volna, ezt senki sem akarta. Vannak pro és kontra érveim, de azt kell mondjam: engem nem vág földhöz, hogy egy évvel elhalasztják a rajtot. A menetrend nyilván át lesz variálva, de az én szempontomból nem érzem azt, hogy bármiféle akadálya lenne annak, hogy jövőre is úgy teljesítsek, ahogyan idén szerettem volna."

Medveczky Erika, világbajnok kajakos:

"Én is úgy hiszem, hogy jó döntés született. Az olimpiai játékok jelszava a "fair play" és a jelenlegi helyzetben a fair play nem él, hiszen van, akik karanténban maradtak otthon, nem tudnak készülnek, felfüggesztették a doppingellenőrzéseket, megváltoztak a körülmények minden szempontból. Nyomasztó volt az elmúlt időszak, nekem ez most egy lélegzetvétel, mert annyira benne volt már a levegőben és nem mondták ki. A biztos valami, sokkal jobb, mint a bizonytalanság."

Márton Anita, súlylökő:

"Így első hallásra nem örülök a hírnek, de sajnos várható volt, hogy így döntenek, hiszen több ország is jelezte, hogy nem indul el az olimpián a koronavírus-járvány miatt. Egyelőre még nincsen forgatókönyvünk a továbbiakra.

Nagy Péter, súlyemelő:

"Egyelőre még nem tudom eldönteni, hogy ez az én szemszögemből jó hír-e, vagy sem. Ha megvan a kvótám, akkor jobban járok a halasztással, mintha törölték volna az olimpiát. Nagy kérdés, hogy lesz-e még kvalifikációs verseny, vagy a mostaniak alapján határozzák meg a végső sorrendet.

Birkás Balázs, kajakos:

"Ez a bejelentés egészen más távlatokba helyezi a felkészülést. Úgy gondolom, hogy jó döntés született, hiszen most nem a sport, vagy az olimpia, hanem az emberek egészsége a legfontosabb. Olyan helyzetbe került a világ, hogy nem lett volna célszerű megtartani.

Kárász Anna, kajakos:

"Valamilyen szinten várható volt a döntés. A világban most sokkal fontosabb dolgok zajlanak, mint az olimpia ezért nem vagyok letörve, inkább örülök és próbálom pozitív oldalról megközelíteni a dolgot. Készülök a következő évre.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke:

„Az nyilvánvaló, sok mindent átíródik majd, egyúttal így megvan az esély arra, hogy minden kétely eloszoljon, és Tokió teljes olimpiát rendezhessen. Természetesen várjuk majd az új időpont kihirdetését, ami értelemszerűen alaposan befolyásolja a bajnokságok és az olimpiai felkészülés menetét. Mindenesetre a tagsággal, az elnökséggel elkezdünk dolgozni ezeken a kérdéseken, alaposan megvitatjuk az összes lehetőséget, és amint meglesz az hivatalos időpont, ahhoz mérten igazítjuk majd hozzá a különböző sorozataink rendszerét és válogatottjaink felkészülési mentetét”

Karakas Hedvig - világbajnoki bronzérmes judós

"Az egyik szemem sír, a másik nevet, de egyelőre még nehéz megérteni azt, ami történt. Én már jóideje mindent az olimpiának rendeltem alá, Tokió gondolata vezetett át minden nehézségen, legyen ez akár rossz edzés vagy kudarccal végződő verseny, és lelkiekben már ráhangolódtam a játékokra... ezért egy kicsit szomorú vagyok. És azért is, mert az idő nem nekem dolgozik, hiszen harminc éves vagyok. De az sokunk számára jó és megnyugtató, hogy végre döntés született és megszűnt az a bizonytalanság, amiben az elmúlt időszakot töltöttük."

Pruzsina István, parakajakos edző:

„Várható volt, és ennél jobb döntést nem is lehetett volna hozni. Az a kérdés, hogy egy éven belül rendezik-e meg a versenyt, vagy jövő nyáron, mert ez nem mindegy a felkészülés miatt. Fontos, hogy a versenyzők, edzők, szakosztályok, egyesületek, szövetségek tisztán lássanak.”

Kiss Péter Pál, világbajnok parakajakos:

„Semmi meglepő nincs ebben, ez volt a logikus döntés. Több szempontból is. Én nagyon nem örültem volna neki, ha egy csonka olimpián kellett volna odaállnom a rajthoz.”

Dávid Kriszta, Európa-bajnok parasportlövő:
„Mindenféleképpen jó, hogy már biztosat tudunk, ez volt a legnehezebb, mert bizonytalanra készülni, formát időzíteni nem lehet. És a körülmények sem voltak fair-ek, hiszen vannak olyan sportágak, ahol limitált a felkészülési lehetőség, hátrányba kerültek a versenyzők. Akár a felkészülés, akár a kvótaszerzés terén. Engem érzelmileg nem ráz meg ez a döntés, inkább megkönnyebbülést érzek és ugyanúgy készülök tovább.

CIKKÜNK FOLYAMATOSAN FRISSÜL A TÉMÁBAN!

Forrás: Budapesti Honvéd Sportegyesület, szegedma.hu, waterpolo.hu

Videók