Így fest Magyarország első műugrósátra - Fotók

Átadták szerdán a Széchy Tamás Uszoda műugró sátrát, amely lehetővé teszi a sportág képviselőinek egész éves, folyamatos felkészülését.


 

 
 
„A 70-es évekig ez egy szezonális sportág volt. Utána a világon mindenhol felépültek csarnokok, de Magyarországon ez elmaradt. Nagyon nagy segítség ez a sátor, mert ha nem valósult volna meg, nem tudnánk gondoskodni a sportág jövőjéről" - mondta az ünnepségen Tuzson Bence, a Magyar Műugró Szakszövetség elnöke.
 
 
A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár emlékeztetett rá, hogy a mostoha körülmények ellenére Európa-bajnoki érmeket szereztek a magyar műugrók, illetve a riói olimpián is volt képviselője a sportágnak Kormos Villő révén, pedig mostanáig csak nyáron lehetett gyakorolni itthon.
 
Tuzson Bence kiemelte, Európában teljesen egyedülálló létesítményt alkottak, amelyet magyar mérnökök terveztek és magyar szakemberek építettek fel. Méreteiről elárulta, a külső magassága 17,5 méter, duplafalú a jó hőszigetelés érdekében, így olcsóbb az üzemeltetése, mint egy átlagos felfújt sátornak, illetve viharos szélben is megáll.
 
 
„A kormány komoly segítséget nyújtott a 150 millió forint plusz ÁFA-ból megvalósuló létesítményhez" - mondta Tuzson Bence, aki hozzátette, bármikor le lehet bontani és fel lehet építeni a sátrat.
 
Kovács Norbert, az üzemeltető NSK főigazgatója annak a reményének adott hangot, hogy a sportág utánpótlásképzésének hosszú távú jövőjét tudja biztosítani a létesítmény, egyúttal kiválóan szolgálja majd a magyar sportolók felkészülését a jövő évi, budapesti vizes világbajnokságra.
 
 
A buboréknak nevezett sátorban négy egyméteres és három háromméteres elugró hely van, továbbá a toronyból 1, 3, 7,5 és 10 méteren van ugróhely.
 

Videók