Húsz év után újra Olaszország rendez téli olimpiát

Milánó és Cortina d'Ampezzo közösen rendezi a 2026-os téli olimpiát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfői lausanne-i döntése alapján.


A rendezésért Stockholmmal vetélkedett az olasz pályázat.
Cortina 1956 után másodszor rendezhet téli játékokat, míg Olaszország harmadszor látja vendégül a téli olimpiát, legutóbb 2006-ban Torino volt a házigazda.
Korábban Sion, Szapporo, Graz és Calgary is visszavonta a jelentkezését, Erzurumot pedig a NOB zárta ki a kandidálók közül.
A 95 szavazásra jogosult NOB-tagból 83-an voksolhattak, és az elnök Thomas Bach tartózkodása miatt 82-en adták le szavazatukat.
Az olasz közös pályázatra 47, a stockholmira 34 voks érkezett, egy további NOB-tag is tartózkodott.
 
Cortina d'Ampezzo hetven, Olaszország pedig húsz év után rendezhet újra téli ötkarikás játékokat.
Fotó: Robert Hradil/Getty Images
 
Hétfőn délelőtt mindkét kandidáló megtartotta utolsó prezentációját, amely során Guiseppe Conte olasz miniszterelnök kiemelte: Olaszország egységesen támogatja a pályázatot.
Stefan Lofven svéd kormányfő hangsúlyozta: az általában kétségkívül szkeptikus svéd nép nagyon szeretné vendégül látni a téli ötkarikás játékokat.
A NOB méltatta, hogy mindkét pályázat költségvetése mintegy húsz százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi phjongcshangié, illetve a 2022-es pekingi játékok tervezett büdzséje.
 
Az olasz pályázat tizenhárom szavazattal kapott többet, mint a Stockholm által benyújtott kandidáció.
Fotó: Robert Hradil/Getty Images
 
A NOB tagjainak készült 144 oldalas, egy hónapja ismertetett elemzésben a többi között az szerepelt, hogy az olasz hatóságok több pénzügyi garanciát nyújtottak Milánó és Cortina d'Ampezzo számára, mint a svédek Stockholmnak. Utóbbiból például hiányoztak a kötelező érvényű helyszínbiztosítási garanciák a sportolói falu és két új sportág arénája esetében.
A svédeknél egyébként nem is a főváros volt a hivatalos kandidáló település, mivel a legfontosabb megállapodásokat a síközpont Are illetékesei írták alá.
A 2022-es téli olimpiát Peking rendezi.
 
 
 

Videók