Futás életre-halálra – mind a négy magyar döntős!

Marosi Ádám, Kasza Róbert, Regős Gergely, és Demeter Bence is döntős.


A laser run elképesztő izgalmakat hozott a UIPM Öttusa-világbajnokság férfi versenyének selejtezőjében: a magyar sportolók kitették a szívüket a pályára, így mind a négyen – vagyis Marosi Ádám, Demeter Bence, Regős Gergely és Kasza Róbert – bejutottak a szombati döntőbe.

Ketten az uszodában, ketten a vívópáston remekeltek a férfi kvalifikációs verseny első két száma során. Kasza Róbert és Marosi Ádám remek úszást követően meglehetősen gyengén teljesített a Ludovika Aréna pástján, míg a C csoportban úszásban nyolcadik helyen záró Demeter Bence és a rossz eredményét bemozdulásért még tíz pont levonással „megfejelő” Regős Gergely nagyon határozottan szerepelt a vívócsarnokban.
A székesfehérváriak olimpiai kvótása 21 elsőséggel megnyerte csoportját, Takács Péter tanítványa, Regős Gergely 17 győztes találattal a nyolcadik helyet szerezte meg.
„Az úszás nagyon jól indult, az idei legjobbamat értem el, majd következett a vívás, amelyben majdnem minden előzetes elképzelésemet meg tudtam valósítani, a 21–8-cal abszolút elégedett lehetek – mondta Demeter. – Egyáltalán nem volt hullámvölgyem, s ezzel meg is alapoztam a döntőbe jutást. A kombinált számban a harmadik lövészet nagyon gyengén sikerült, szerencsém, hogy jó helyről rajtoltam, és az utolsó sorozatban sikerült javítani. Nagyon örülök, hogy a közönség így buzdít, remélem, a döntőre még többen jönnek, mert szükség lesz a segítségükre.”
Regős Gergely a kombinált szám futás részének nagyon örült, mert jól mozgott, a lövészete azonban hektikusan alakult. „Ebből a napból is levontam a megfelelő tanulságokat: egyrészt azt, hogy nem mozdulok be az úszás rajtjánál, mert ez tíz másodpercembe került, aggódtam is, hogy elmegy rajta a versenyem. A vívásban örültem a 17–12-nek, és nem zavart, hogy tizenharmadiknak rajtoltam a kombinált számban, mert elég sokszor voltam már tizenharmadik, és eddig szerencsét hozott. A döntőben is próbálom azt csinálni, amit tudok, aztán meglátjuk, mire lesz elég.”
A kombinált szám a B-csoportban élet-halál kérdése volt a mieink számára, s ennek megfelelően ki is tették a szívüket a pályára.
„Ha elmesélném, milyen gondolatok kavarogtak bennem futás közben, talán el sem hinnék – mosolygott a nyolcadik helyével biztos továbbjutó Marosi. – Az első nyolcszáz méter után éreztem, hogy van erőm, s próbáltam úgy felépíteni a futást, hogy ne lőjem el túl korán a puskaport. A harmadik nyolcszáznál már csak arra koncentráltam, hogy jól lőjek, és akkor minden rendben lesz. Nagyon nehéz nap volt… A vívóteremben ismét bevertem magamnak néhány koporsószöget, rezgett a léc, de nem baj, holnap újrakezdem.”
Kasza Róbert is kifutotta magát: a 11. helyen ért célba a csoportjában, de annyira jó időeredménnyel, hogy végül nem kellett izgulnia a döntőbe jutás miatt.

 


Regős Gergely is jól szerepelt döntőbe jutott.

„Jól indult a vívás, hat nullal kezdtem, amitől meg kellett volna nyugodnom, de nem sikerült, a mozgás most nem oldotta a feszültséget – mondta Kasza – Sorra halmoztam az amatőr hibákat, de azután a szívemet-lelkemet kitettem a laser runban. Nagyon nehéz volt… Ha nem itthon vagyunk, lehet, hogy ez nem jött volna össze a végén már a szívem vitt előre, vagy a Jóisten...”
S hogy miként értékelt Martinek János férfi szövetségi kapitány? Nos, mivel mind a négy versenyzője döntőbe jutott, érthetően nem volt elégedetlen, ám azért a hibákat sem rejtegette.
„A két legrutinosabb versenyzőnk, Marosi és Kasza a saját dolgát nehezítette meg a vívásban, de a csodálatos közönségnek köszönhetően a kombinált számba az utolsó energiájukat is beleadták – mondta Martinek. – Nagyon nagyot küzdöttek, ezzel biztosították a helyüket a döntőben. A C-csoportban induló két magyar, Demeter Bence és Regős Gergely hozta a kötelezőt: mindketten biztosan jutottak a döntőbe. Ők jól vívtak, így a kombinált számban volt lehetőség, hogy hibázgassanak, meg is tették a lövészetben, a döntőben ezeket a hibákat kell kiküszöbölni. Bízzunk benne, hogy sikerül!”

UIPM Öttusa- és Laser Run-világbajnokság
Férfiak. Selejtező (36-an jutottak döntőbe): 1. Alekszandr Lifanov (orosz) 1129 pont, 2. Martin Vlach (cseh) 1128, 3. Vladislav Sukharev (kazah) 1124, …18. Marosi Ádám (magyar) 1125, …25. Demeter Bence (magyar) 1131, …27. Regős Gergely (magyar) 1128, …33. Kasza Róbert (magyar) 1120

 

Forrás: Magyar Öttusa Szövetség

Videók